11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 6. август 2012.

Balkan se topi na plus 40: Talas vrućine zahvatio ceo region

Zemlje regiona našle su se na udaru novog tropskog talasa sa ekstremnim vrućinama, čiji vrhunac će biti danas zabeležen sa temperaturama i iznad 40 stepeni, a prve prijatnije temperature mogu se očekivati od srede.

Hrvatska: Već ujutro bilo 29 stepeni


Jutarnje temperature u Hrvatskoj, sa čak 29 stepeni u Dubrovniku, Splitu i Šibeniku, potvrdile su najavu meteorologa da će ovo biti jedan od najtoplijih dana ovog leta.

Tokom dana očekuje se veoma sparno i vruće vreme, sa maksimalnom temperaturom od 40 stepeni i to u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije, a tek koji stepen niže u drugim delovima Hrvatske.

Sutra će biti sunčano, a temperature bi trebalo da budu par stepeni niže nego danas.
 

Crna Gora: Narednih dana još toplije


Crnu Goru je zahvatio novi toplotni talas, a iz Hidrometeorološkog zavoda je najavljeno da će narednih dana maksimalne dnevne temperature dostizati čak 42 stepena Celzijusa.

U Podgorici je za danas najavljeno 40 stepeni, a sutra se očekuje temperatura od čak 42 stepena. Meteorolozi su saopštili da će Crna Gora narednih dana biti na udaru tropskog talasa, koji će usloviti ekstremne vrućine.

U većini mesta temperature će imati tropski karakter, a u pojedinim delovima Crne Gore imaće rekordne vrednosti za ovo doba godine.

Meteorolozi su naveli da će temperature svakodnevno rasti, a da se tek sredinom sedmice očekuje blagi pad maksimalnih temperature i to na severu Crne Gore.
Najtopliji dan u Crnoj Gori bio je 24. avgust 2007. kada je u Podgorici izmereno 44,2 stepena.
 

Bosna i Hercegovina: Najtopliji Višegrad (42)



I u Bosni i Hercegovini biće sunčano i ekstremno toplo, sa maksimalnom temperaturom od 42 stepena.

Dnevna temperatura kretaće se od 34 stepena, pa će najtoplije biti u Višegradu i Hercegovini, gde će se živa u termometru popeti do 42 stepena Celzijusa.

Blagi pad temperature može se sutra očekivati, kada će se dnevna temperatura kretati od 30 do 33 stepena, ali će na na istoku i jugu zemlje i dalje ostati toplo, jer će se temperature kretati od 35 do 39 stepeni.
 

Grčka: Zahlađenje tek u petak



Grčka je, takođe, suočena sa novim toplotnim talasom, sa temperaturama do 42 stepena u kontinentalnom delu i 37 stepeni u oblasti Jonskog i Egejskog mora.
Blagi pad temperature osetiće u četvrtak stanovnici severnih oblasti, ali će ostatak zemlje biti suočen sa i dalje visokim temperaturama.

Petak će biti dan koji će Grcima doneti predah od vrućina.
 

Makedonija: Vrućine izazvale požare



I u Makedoniji traju vrućine i visoke temperature koje su izazivale šumske požare prethodnih sedmica.

Na snazi je takozvani žuti stepen opasnosti od vrućina u većem delu zemlje, dok je na jugu proglašena narandžasta faza upozorenja, s obziroma na temperature od preko 40 stepeni.

Pad temperature, kao i u ostatku regiona, očekuje se od srede.
 

Mađarska: Noću i do 33 stepena



I Mađarska deli sudbinu regiona, pa će tako danas temperatura u toj zemlji dostizati 40 stepeni, a vlasti su proglasile drugi stepen opasnosti od vrućina, koji će ostati na snazi do utorka u ponoć.

Temperature se ni noću neće spuštati ispod 33 stepena, a podnošljivije će biti od utorka, mada meteorolozi najavljuju novi vruć talas već za vikend.

Preporuka lekara za sve zemlje regiona je ista - savetuje se veća opreznost tokom vrelih dana, izbegavanje boravka napolju od 11 do 17 časova, kao i uzimanje dosta tečnosti i lagane hrane.

Preporučeno je i da prilikom korišćenja klima uređaja temperaturu treba podesiti na oko 10 stepeni nižu od spoljašnje.
  
Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар