11111111111111

Претражи овај блог

субота, 18. август 2012.

Amerikanci istražili: Srbi su najhrabriji narod

Bredli univerzitet u američkoj državi Ilinoj uradio je istraživanje o samopouzdanju koje je pokazalo da su Srbi najhrabriji narod. U istraživanju je učestvovalo više od 17.000 ljudi iz 53 zemlje u svetu, a iznenađujuće je da se Japan našao na poslednjem mestu, dok su SAD na šestom mestu.


 
Ovaj naučni projekat vodio je dr Dejvid Šmit, profesor i direktor Odeljenja za psihologiju na Bredli univerzitetu.
 
Broj učesnika zavisio je od zemlje do zemlje, tako je na primer sa Kipra učestvovalo 59, dok je u Americi bilo ukupno 2.700 ispitanika.
 
Pitanja koja su postavljali ljudima bila su:
Da li verujete da imate samopouzdanja?
Koja država, po vašem mišljenju, i zašto, ima najviši stepen samopouzdanja?
Koji narod ima, po vašoj proceni, najviši stepen samopouzdanja?
Da li se osećate sposobnim da radite stvari dobro kao i većina drugih ljudi?
Imate li pozitivan stav prema sebi?
Da li se osećate kao promašen čovek?
 
Osim što su odgovarali u ime svoje nacije, ispitanici su takođe odgovarali na pitanja vezana za druge narode. Rezultati istraživanja stavljaju Srbiju na prvo mesto kada je u pitanju samopouzdanje.

"Srbi su najhrabriji i najsamopouzdaniji narod na svetu. Tako misle sami Srbi, ali tako misle i ostali građani sveta, koji su u ovoj anketi priznali da je Srbija poslednjih godina prošla kroz težak period, ali da njen narod nikada nije klonuo duhom", rekla dr Miranda Hiti, jedna od istraživača.
 
Zanimljivo je da istraživanja srpskih stručnjaka na tu temu pokazuju da u Srbiji najbolju sliku o sebi imaju zatvorenici, ali i izbeglice, kik bokseri i konzervativci. Agencija "Galup" sprovela je istraživanje, koje pokazuje prilično suprotnu stvar, a to je da su Srbi četvrta najpesimističnija nacija na svetu. Prvo mesto na toj listi zauzimaju Francuzi.
 
Lista prvih deset zemalja po samopouzdanju:
1. Srbija
2. Čile
3. Izrael
4. Peru
5. Estonija
6. SAD
7. Turska
8. Meksiko
9. Hrvatska
10. Austrija

Deset najniže rangiranih su: Južna Koreja, Švajcarska, Maroko, Slovačka, Fidži, Tajvan, Češka, Bangladeš, Hongkong i Japan.



Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар