11111111111111

Претражи овај блог

субота, 18. август 2012.

Spasioci Teslinog tornja u SAD za dva dana sakupili pola miliona dolara

U okviru inicijative "Izgradimo već jednom Teslin muzej", pokrenute preko interneta, za samo 48 sati prikupljeno je više od 500.000 dolara koji će biti upotrebljeni za izgradnju muzeja u Njujorku posvećenog srpskom naučniku Nikoli Tesli.



Inicijativu je pokrenuo jedan od najvećih sajtova koji objavljuje stripove na internetu Outmil (The Oatmeal) u ime Naučnog centra Tesla. Ideja je pokrenuta preko najveće internet platforme za prikupljanje novca kroz kampanje Indiegogo (Indiegogo.com).
 
Organizatori se nadaju da će do kraja kampanje, u narednih šest sedmica, uspeti da prikupe 850.000 dolara, koliko je potrebno za realizaciju ideje, piše britanski list Gardijan.
 
Operacija: Izgradimo prokleti Teslin muzej!

Taj novac omogućiće obnavljanje Tesline laboratorije Vordenklajf na Long Ajlendu u Njujorku, gde je naučnik svojevremeno planirao da napravi kulu iz koje bi bežičnim putem bila besplatno distribuirana struja celom svetu.
 
Za otkup zemljišta, na kojem će biti Teslin muzej, ukupno je potrebno 1,6 miliona dolara, a država Njujork doniraće polovinu novca.
 
U kampanju za prikupljanje novca preko Indiegogo sajta do sada se uključilo više od 11.500 donatora.
 
Prethodni post Metjua Inmena o Nikoli Tesli: Najveći štreber svih vremena

Metju Inmen iz Outmila kaže da su u kompaniji odlučili da se uključe u kampanju Naučnog centra Tesla kako bi Vordenklajf "došao u prave ruke i konačno bio renoviran kako bi na odgovarajući način predstavljao jednog od najvećeg pronalazača našeg doba".
 
Nakon razlaza sa američkim naučnikom Tomasom Edisonom, u čijem timu je prethodno radio, Tesla je pokrenuo sopstvenu kompaniju i kupio zemljište u Vordenklajfu, gde je planirao da izgradi kulu odakle je želeo da celom svetu bežično distribuira električnu energiju. Tu ideju nije uspeo da ostvari jer je zapao u finansijske teškoće i dugove.
 

Opasnost da Teslina kula postane tržni centar

 
Uvek aktuelan: Nikola Tesla

Kula u Vordenklajfu je 1917. uništena, a zemljište je ostalo zapušteno do 1939. godine kada ga je kupila kompanija Pirles foto (Peerless Photo Company).
 
Vremenom je zemljište preplavila otpadna voda i postalo je smetlište. Čišćenje terena, koje je završeno u martu ove godine, koštalo je sadašnje vlasnike, belgijsku kompaniju Agfa, desetine miliona dolara. Sad je to zemljište na prodaju po ceni od 1,6 miliona dolara.
 
Među zainteresovanima za kupovinu tog placa je i lokalni preduzimač radova koji bi tu želeo da izgradi stambene objekte, a u opticaju je i izgradnja prodajnog kompleksa.
 
Upravo zbog toga pokrenuta je inicijativa preko interneta kako se ne bi dozvolilo da zemljište na kojem je nekada bila Teslina kula ode u pogrešne ruke.
 
Potreban novac (850.000 dolara) mora biti prikupljen u narednih šest sedmica, a organizatori kažu da uopšte ne sumnjaju da će uspeti mnogo pre tog roka jer je odziv ljudi fantastičan.


Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар