11111111111111

Претражи овај блог

петак, 17. август 2012.

МИСЛИ О ЦРКВЕНОМ ЖИВОТУ…

 Блаженопочивши Патријарх московски и све Русије Алексеј II
У храму нема места грубости, свађама, интригама, хладноћи, равнодушности, бездушности. Напротив, свако ко улази у храм треба да осети атмосферу љубави, саосећања, бриге и топлине.

Зар треба да се учимо од секташа који свакога ко улази код њих сусрећу са љубављу. И свештеник и сви служитељи храма треба да памте да је један од задатака њихове делатности, њихов свештени дуг – да поздраве, утеше, загреју љубављу свакога ко долази.


Не дај Боже да неко буде одгурнут хладноћом, грубошћу или одсуством жеље да се потруди на корист ближњем и у славу Божију, у сагласности са речима Спаситеља: „онога који долази Мени нећу истјерати напоље“ (Јн. 6:37).

Човек примљен са љубављу у храму треба да сусретне побожну тишину, чистоћу и лепоту, који су супротни уобичајеној сујети и ужурбаности који прогањају људе у свакодневном животу и лишавају их душевног спокоја.

Усред те лепоте храма Божијег, непознате неверујућим људима, узноси се тиха, кротка, смирена молитва, проникнута љубављу према Богу и ближњем.

Излазећи из храма на улицу човек улази у други свет који живи по закону греха, испуњен греховним саблазнима и нечистоте сваке врсте. И у тај свет, у коме је осиромашила љубав и погажена правда нас и шаље Господ.

Извор: Мисионарски центар о.Данил Сисојев

Преузето са: Црквена општина Паланчиште - Епархија бањалучка

Нема коментара:

Постави коментар