11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 15. децембар 2011.

Помама за рибом уочи Светог Николе

(Фото Д. Ћирков)

У време божићног поста и уочи једне од највећих српских слава, Светог Николе, традиционално се повећава куповина и конзумација рибе. Статистика каже да грађани Србије у децембру поједу плодове река и мора колико и за претходних 11 месеци у години.


Понуда ове врсте меса у супермаркетима, хипермаркетима и на пијацама веома је добра. Продаја у „Максију” и „Темпу” од 1. до 10. децембра порасла је 17 одсто, а очекује се да ће до 19. децембрадосегнути 50 одсто.
У престоничким рибарницама кажу да је промет овог месеца одличан, али да се врх тражње очекује предстојећег викенда.
Контролу исправности рибљег меса обавља Ветеринарска инспекција, а Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача, каже да је квалитет у регуларним продавницама на високом нивоу.
– Требало би пазарити само у продавницама које имају расхладне витрине или базене. Суграђани морају да прочитају декларацију на којој су наведени подаци о произвођачу, увознику, дистрибутеру, као и рок употребе и услови чувања. Треба избегавати куповину ван продавница, из кофа на тротоарима, и пазарити само у регистрованим рибарницама – истиче Богосављевић.
----------------------------------------------
Имамо обичај, али немамо навику
Статистика показује да се у Србији годишње по глави становника поједе тек 8 до 14 килограма рибе, док „домаћин” који припрема посну славу, за тај дан пазари од 20 до 30 килограма ове намирнице. У свету је та цифра 16,5 килограма по глави становника, док је у развијеним земљама просек 24 килограма.
– Потрошња рибе зависи од навике, али је ми немамо. Нисмо свесни нутритивне вредности ове намирнице, а познато је да се на трпези треба наћи бар два пута у недељно – истиче Милан Балтић, професор на Ветеринарском факултету.
 
Л. Л.
објављено: 15.12.2011.
 
Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар