11111111111111

Претражи овај блог

среда, 28. септембар 2016.

Због учесталих напада азиланта траже организовање "грађанских стража" у Србији

Tрећа Србија позвала је Владу Србије да под хитно преиспита своју политику према мигрантима који пролазе кроз Србију, а који су у све већој мери економски азиланти, а не избеглице од рата и страдања, о чему говоре државе из којих долазе. Ово је реакција Треће Србије на покушај силовања који се одиграо у Суботици када су азиланти напали девојчицу.

Они поручују да Србија мора да реагује док не буде касно, док цену домаћинског односа Србије не плати прва жртва, што би, по њима, драстично погоршало безбедоносну ситуацију у земљи,

- Као друштвено одговорна политичка партија која у својим начелима негује хуманистички и домаћински приступ решавања проблема, као партија  која потиче из народа који је на својој кожи осетио шта значе рат, срадање  и избеглиштво дали смо подршку збрињавању људи који су одлучили да своју будућност потраже далеко од својих уништених држава и разрушених домова. Међутим, у последње време, у ситуацији када су хиљаде путника преко тзв. "балканске руте" заробљени у Србији, када све околне земље подижу ограде, и када Европска унија одбија одговорност за своја (не)чињења, почели су да се јављају спорадични инциденти широм Србије, који су ескалирали све до последњег догађаја у Суботици када су два Пакистанца извршила покушај силовања малолетне особе, којом приликом су само одговорност и храброст појединца спречили да до тога и дође - подсећају из Треће Србије.

Трећа Србија поручује да је Влада Србије дужна је да заштити своје грађане.

-  Влада Србије дужна је да заштити своје грађане јер пре свега због њих и постоји, на све могуће начине, имајући у виду тешкоће органа реда који не могу бити на сваком месту у сваком тренутку , а као прву и хитну меру предлажемо формирање "грађанских стража" које би у угроженим срединама биле организоване и волонтерски на локалу, осматрале безбедоносну ситуацију  и обавештавале органе, како би ове благоврено реаговале, чиме би се потреба становништва за самооорганизовањем институционализовала и предупредио хаос. У противном бојимо се да ће доћи до несреће која ће до тога да ситуација измакне контроли, што би сви они фактори који поново активно раде на паљењу "балканског бурета барута" једва дочекали - кажу у Трећој Србији.

Извор: Правда

Нема коментара:

Постави коментар