11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 19. мај 2015.

У Пекингу се одржава округли сто на коме учествују представници традиционалних религија Русије и Кине

Округли сто са учешћем представника традиционалних религија Русије и Кине одржан је 14. маја 2015. године у Пекингу у оквирима 4. састанка руско-кинеске радне групе за контакте и сарадњу у сфери религије под председавањем Митрополита волоколамског Илариона, председника Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, и г. Ченг Зуронга, заменика директора Државе управе за верска питања Народне Републике Кине.


Учесници су разменили мишљења о верском фактору у савременом друштву. Они су се сложили око неприхватљивости употребе верско-специфичних речи за оправдање екстремизма и сепаратизма, истакавши важност да се консолидују традиционалне религије Русије и Кине ради поштовања основних моралних вредности и верске културе у сусрету с изазовима савременог света у коме се процес секуларизације развија убрзано, и  нагласио допринос верских заједница Русије и  Кине у рату против немачког фашизма и јапанског милитаризма.

Кинески и руски саговорници су разговарали дуго о важности контаката у сфери религије ради консолидовања односа између Русије и Кине и због пријатељства између народа ове две земље што је напоменуто на састанку Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила и председника НРК Ши Џинпинга у Москви, 8. маја 2015. године.

Председник ОСЦО у току свог извештаја говорио и о трагичној ситуацији хришћана у одређеним земљама Средњег Истока. „Ми подржавамо позив хришћанских вођа у региону да се помогне хришћанима да би се осећали грађанима пуних права а не само као „верска мањина“ у својим земљама и да се пруже услови да њихов живот у њиховом дому буде без икаквог страха за свој живот.“

Митрополит Иларион рекао је учесницима разговора да Руска Православна Црква је задала миротворачки рад и заштиту права хришћана као свој примарни циљ и активно учествује на међународним форумима и сарађује са политичким, јавним, научним и другим организацијама.

После састанка, г. Ченг Зуронг је одржао пријем у част Митрополита Илариона и руске делагације.

Гости из Русије посетили су стару џамију у Пекингу. Представници Исламског удружења Кине рекли су им о тренутној ситуацији са муслиманима у земљи.

Истог дана руски амбасадор у Кини Андреј Денисов сусрео се са делегацијом и положили су цвеће на спомен крст који је постављен на територији амбасаде да би обележио сународнике који су умрли у Кини.

Извор: Московска Патријаршија

Нема коментара:

Постави коментар