11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 25. август 2022.

Руска православна црква признала Македонску православну цркву

Руска православна црква признала Македонску православну цркву

Синод Руске православне цркве признао је Македонску православну цркву – Охридску архиепископију као аутокефалну цркву, наводи се у документима објављеним на сајту РПЦ. 

„Хвала Господу Богу на решавању питања статуса православне цркве у Северној Македонији на канонским основама. Признати Македонску Православну Цркву – Охридску Архиепископију као аутокефалну сестринску цркву и уписати име њеног предстојатеља, архиепископа охридског и македонског Стефана, у свештеним диптисима“, наводи се у саопштењу.

Руска православна црква је такође изразила наду да ће Македонска православна црква „чврсто чувати свету православну веру у чистоти и целовитости и бити верна православној канонској традицији“.

Патријарх Српске православне цркве Порфирије саопштио је крајем маја да Сабор СПЦ прихвата и благосиља аутокефалност Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, а 5. јуна српски патријарх је уручио архиепископу македонско-охридском Стефану томос о аутокефалности.

„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi

 Извор: Спутњик 

 #рпц, #русија, #кирил, #патријархкирил, #спц,  #раскол, #охрид, #мпц, #сабор, #београд, #spc, #raskol, #ohrid, #mpc, #sabor,  #стефан,  #beograd, #rpc, #rusija, #kiril, #patrijarhkiril,

Нема коментара:

Постави коментар