11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 13. мај 2024.

Патријарх Порфирије о одлуци Приштине: Они који су затворили врата дома молитве чине зло најпре себи

Патријарх Порфирије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и учиниће све што је могуће да се с њим сретне и да се с њим заједно помоли Богу што пре буде могуће, истиче се у саопштењу СПЦ

недеља, 12. мај 2024.

Побусани понедељак - Свети Владика Николај Жички

  Једноме брату из Сарајева који пита нешто
о Побусаном понедеонику

Питаш, зашто жене излазе на гробље првог понедеоника после Светле Недеље?

Да изврше један обичај, препун смисла и лепоте. После осмодневног прослављања васкрсења Христа из мртвих излазе хришћанке деветога дана на гробове својих сродника: да их спомену у молитвама, да им објаве васкрс Васкрситеља, и да им поново побусају гробове. Прво се изврши молитва за покојнике. Тиме ми изражавамо своју љубав према оним милим и драгим који су се телесно и привремено од нас одвојили. Знај:

Житије Светог Василија Острошког

Житије Светог Василија ОстрошкогЖитије светог и богоносног оца нашег Василија, острошког чудотворца, митрополита Захумског
29. април (по новом 12. мај)


Сваком народу и у сваком времену Свечовекољубиви Господ даје Црквом Своје светитеље, који ће његов верни народ просвећивати и освећивати и на земаљском путу његовом ка Царству Небеском руководити. И у Српском народу, од како он постаде Христов, Господ непрекидно даваше Своје светитеље, у којима се Бог прослављаше и посведочаваше, а православни људи кроз њих спасаваше и богоугодно просветљиваше.

петак, 10. мај 2024.

Пренос и спаљивање моштију Светог Саве

Пренос и спаљивање моштију Светог Саве

Године 1237. мошти Светог Саве су пренете из Трнова у манастир Милешеву. Oвога дана установљено је у нашој светој Српској Православној Цркви да се празнује пренос моштију светог и

среда, 8. мај 2024.

Свети апостол и јеванђелист Марко

Свети апостол и јеванђелист МаркоСвети еванђелист Марко беше пореклом Јеврејин, из племена Левијева, ученик светог апостола Петра и његов љубљени син у Духу Светом. Свети Петар га спомиње у својој посланици, говорећи: Поздравља вас црква с вама избрана у Вавилону, и Марко син мој (1. Петр. 5, 13). Син не по телу него по духу, рођен благовешћем и бањом светог крштења. Свети Марко беше уврштен у лик светих Седамдесет апостола Христових. Најпре је пратио светог Петра, и био постављен од њега за епископа. А кад је с њим био у Риму, он на молбу верних написа Свето Еванђеље. Јер хришћани у Риму молише га да им напише оно што им је са светим Петром усмено казивао о Господу Христу. Он се одазва њиховој молби и написа Свето Еванђеље, и прво га показа самом апостолу Петру. Свети Петар га прочита и посведочи као истинито, и препоручи га свима да га читају и да верују ономе што је написано у њему. Затим од светог апостола Петра би свети Марко послат најпре у Аквилеју на проповед Божје речи, а потом у Египат. И тако у Александрији свети Марко би и први проповедник Еванђеља и први епископ.

понедељак, 6. мај 2024.

Свети Великомученик Георгије – Ђурђиц (ВИДЕО)

Свети Великомученик Георгије – Ђурђиц (ВИДЕО)

Свети великомученик и победоносац Георгије прославља се два пута у току црквене богослужбене године: 6. маја/23. априла, када је његов централни празник, и 16/2. новембра, обновљење Храма Светог Георгија – Ђурђиц.

Васкрсни понедељак

Васкрсни понедељак
У недељу рано, пре зоре, Марија Магдалина, Марија Јаковљева, Саломија и неке друге жене пошле су са спремљеним миром на Христов гроб. Велики камен којим је Христов гроб био затворен одваљен је, гроб је празан! На камену седи анђео Господњи, са лицем као муња и оделом белим као снег. Стражари војници су укочени од страха. Анђео благовести мироносицама:

недеља, 5. мај 2024.

Васкрсење Господа Исуса Христа - Васкрс

Васкрсење Господа Исуса Христа - Васкрс
Васкрсење Господа Исуса Христа - Васкрс

"А после суботе, у свануће првога дана недеље, дође Марија Магдалина и друга Марија да погледају гроб. И гле, земљотрес би велики, јер анђео Господњи сиђе с неба, приступи, одвали камен и сеђаше на њему. А лик му је био као муња, и одело његово бело као снег.

Кроз Часни Пост: Васкрсење Господа Исуса Христа – Васкрс

Кроз Часни Пост: Васкрсење Господа Исуса Христа – Васкрс   
Ево дан, који створи Господ! Радујмо се веселимо се у њ!
   
Христос васкрсе из мртвих,

смрћу смрт уништи

и свима у гробовима живот дарова.


Ово је дан васкрсења, људи украсимо се. Пасха, Господња Пасха, од смрти у живот, Христос Бог нас преведе, појући песму победе.