четвртак, 25. август 2022.

Руска православна црква признала Македонску православну цркву

Руска православна црква признала Македонску православну цркву

Синод Руске православне цркве признао је Македонску православну цркву – Охридску архиепископију као аутокефалну цркву, наводи се у документима објављеним на сајту РПЦ. 

„Хвала Господу Богу на решавању питања статуса православне цркве у Северној Македонији на канонским основама. Признати Македонску Православну Цркву – Охридску Архиепископију као аутокефалну сестринску цркву и уписати име њеног предстојатеља, архиепископа охридског и македонског Стефана, у свештеним диптисима“, наводи се у саопштењу.

Руска православна црква је такође изразила наду да ће Македонска православна црква „чврсто чувати свету православну веру у чистоти и целовитости и бити верна православној канонској традицији“.

Патријарх Српске православне цркве Порфирије саопштио је крајем маја да Сабор СПЦ прихвата и благосиља аутокефалност Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, а 5. јуна српски патријарх је уручио архиепископу македонско-охридском Стефану томос о аутокефалности.

„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi

 Извор: Спутњик 

 #рпц, #русија, #кирил, #патријархкирил, #спц,  #раскол, #охрид, #мпц, #сабор, #београд, #spc, #raskol, #ohrid, #mpc, #sabor,  #стефан,  #beograd, #rpc, #rusija, #kiril, #patrijarhkiril,

Нема коментара:

Постави коментар