11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 16. јун 2022.

Њихова краљевска височанства принц Филип и принцеза Даница у вишедневној посети Косову и Метохији

Њихова краљевска височанства принц Филип и принцеза Даница у вишедневној посети Косову и Метохији

У оквиру вишедневне посете Косову и Метохији принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић са својим сином Стефаном су посетили више места и светиња, сретали се са људима и учествовали у отварању две веома значајне манифестације за српски народ, не само на Косову и Метохији него широм Васељене, а то су Видовданске свечаности у Грачаници и Спасовдански дани у Призрену. 

 Посету Косову и Метохији су започели молитвом пред спомеником на Газиместану, једном од најважнијих места српске историје. Са Газиместана је принц Филип поручио ,,Туђе поштујемо, своје не дамо и не заборављамо! Живеће Косово и Метохија! Живеће Српски народ! "...Куд год да кренем, теби се враћам поново. Ко да ми отме из моје душе Косово!?..."

Са Газиместана су се упутили у Приштину где су посетили цркву Светог Николе, у старом, историјском делу града на узвишеном месту Варош-махале, коју су некада настањивали искључиво Срби. Отац Станиша Арсић, парох приштински, испричао им је како изгледа живот у том граду у којем живи изузетно мали број Срба. 

 

-У погрому 17. марта 2004. године, албански екстремисти су напали цркву, спалили је и срушили куполу. Вредан иконостас из 19. века кога су веште руке дебарских мајстора урезбариле у ораховом дрвету, тада је поптуно изгорео у ватреној стихији-казао је отац Станиша и додао:

-У периоду од 2005. до 2008. године црква је споља и изнутра рестаурирана и конзервирана и поново стављена у функцију, а порта и православно гробље на ком су до 1914. године сахрањивани Срби, сређени су и ограђени.

У Грачаници су Карађорђевићи учествовали у отварању традиционалних Видовданских свечаности у Дому културе.

-Свестан сам колики значај ова манифестација има за наш народ на Косову и Метохији, зато сам посебно срећан што сам са супругом Даницом и сином Стефаном на овом сабрању у Грачаници-рекао је принц Филип.

Овогодишње Видовданске свечаности почеле су изложбом слика великог српског сликара Милана Цилета Маринковића, коју је отворила принцеза Даница. Она је у име свог оца и званично примила награду ”Лонгин” која је Цилету још 2020. додељена за животно дело.

-За мене је била велика част примити награду у очево име -рекла је за наш лист принцеза Даница. Циле је добио Лонгинову награду 2020. у јеку пандемије и то је било одложено до синоћ када је отворена једна величанствена изложба. Дом културе у Грачаници носи једну симболику и има један фантастичан простор. То је изложба од 17 дела пажљиво одабраних, десет великих платана који носе симболику првог Цилетовог великог излагања на Косову и Метохији. Један колорит један обојени свет наде којем сви чезнемо и једна жеља да се ствари уједине, да се ми ујединимо и кренемо напред са једном дозом оптимизма. Исто тако је значајно да једино уметност уз присуство наше свете цркве може да уједини народ, може да нас спаси, да нас окупи и да нас душевно нахрани. Изложба попут Цилетове може да буде један пут, једно охрабрење, али може да буде повод (и јесте) да многи дођу и посете Грачаницу у наредном периоду. Изложба ће бити отворена до Видовдана и зато сви који желе могу да дођу да виде, јер посебна је изложба и због поруке коју носи и због места на којем се налази. Највећи циљ је спајање једне средњевековне културе са нечим што је савремено, једно енскпресивно сликарство, нова фигурација, јак колорит и тај контраст је заиста нешто што је у уметничком смислу важно. Циле је увек трагао за симболиком, за Светим тројством, за духовношћу која се налази на његовим платнима, кроз иконопис, кроз иконе које је гледао и значајно је погледати изложбу.

Карађорђевићи гости Призрена

После Грачанице, где су присуствовали и бденију уочи Спасовдана у манастиру Грачаница које је служио владика Теодосије, Карађорђевићи су допутовали у Призрен како би отворили и били учесници Спасовданских свечаности. После литургије и приредбе у цркви Светог Спаса   принцеза Даница је за наш лист казала:

-Ово је велики повод и велико славље да се сви окупимо. Данас је било дивно сабрање и моменат који ће нам бити урезан у сећањима дуго, дуго. Мислим да је од великог значаја да свако од нас једном дође. Нама је други пут на Косову, Призрен је посебна ризница, посебан драгуљ, који у срцу носимо, а значајно је јер је сваки долазак на Косово био као једно јединствено ходочашће. Kосово је наш Јерусалим и мислим да свако од нас треба бар једном годишње да дође да се сретне са људима, да се роди једна духовност, да се роди један други део нас, да се родимо ми продуховљени и та веза са нашом Црквом, са нашим светињама је изузетно значајна за све нас посебно у данашњем времену у којем живимо, али не смемо бити дисконектовани од наших корена.

У манастиру Светих Архангела су провели два дана и како је изјавио принц Филип манастир Св. Архангела је за њега Рај на земљи: 

-Манастир Светих Архангела су Рај на земљи. Уз жубор Призренске бистрице, молитву малог монашког братства, гостољубље игумана Михаила и пој птица сетио сам се наших славних предака који су у средњем веку градили ову светињу. Други пут смо се ја и моја супруга нашли међу зидинама Душанове цркве, крај гроба славног владара. Размишљао сам како је манастир пострадао, како су са његових зидова разносили фреске и камење и како су мислили да ће манастир покрити вео заборава. Али живот се у манастир вратио и ја данас знам да је манастир васкрсао због велике љубави нашег народа, осетили смо то и ја и моја супруга Даница, а понајвише наш син Стефан који је уживао два дана у манастирској порти уз љубав људи који су долазили у ову светињу. Верујем да ће уз наше молитве и молитве монаха и црква васкрснути и умножити се монашко братство и поново оживети Призрен са народом који ће се вратити.

 

Карађорђевићи су са игуманом Михаилом посетили и село Средску и са својим домаћинима породицама Радивојевић и Хаџи Перић провели једно дивно поподне. Ушли су у малу, породичну цркву коју су у средњем веку Радивојевићи подигли, и видели фреске које су, по предању пренете из манастира Св. Архангела.

 

У Призрену су посетили и богословију Св. Кирила и Методија, срели се са професорима и ученицима. Принц Филип је после обиласка Богословије казао:

-У језгру Призрена , као у давна времена, поносно стоји обновљена Богословија, расадник младих образованих људи који постају стубови заштите вере, наслеђа, баштине и културе нашег народа, где год да се нађу. Предани идејама оснивача, Симе Игуманова, осећајући дужност, велики историјски терет и изазове које данашњица носи, њени професори неуморно раде образујући генерацију за генерацијом родољуба који као некад, у Старој Србији, морају поново да подижу порушене темеље српског бића. 

 

У Богословији је принц Филип казао да је поносан на своје претке посебно на чукундеду и прадеду Краља Петра I Ослободиоца и Витешког Краља Александра I, који су ослободили ове пределе након вековног ропства, обновили институције српског народа, помогли њихов опстанак и оставили неизбрисив траг на овим просторима.

-Осећам дужност и обавезу да наставим њихов пут и урадим све што је у мојој моћи да Срби и српске институције поново у њему поносно стоје. Томе ћу научити и свога сина!- рекао је принц Филип.

Принцеза Даница: За мене је идеја Косова и Метохије једно васкрсење

У манастиру Високи Дечани срели су се са игуманом Савом и братијом и целивали мошти Светог Краља Стефана Дечанског које су на малог Стефана оставиле посебан утисак. 


Принцеза Даница је рекла да њихов син Стефан отворено приступа свему на Косову и Метохији:

-Стефан као што видите отворено приступа свему и ту видимо колико је дечји приступ отворен, колико је чист и колико је свака нова авантура и сваки пријатељ кога сретне добродошао у његов живот. Ја мислим да је важно да деца иду с нама на оваква места и да расту са једном идејом о Косову и Метохији. Сутра ће причати својим другарима, другари ће причати својим родитељима...Важно је да се покрену људи и да више долазе са својом децом јер је то од пресудног значаја за њих који ће сутра постати људи. 


-Од пресудног је значаја да наша генерација прати једно наслеђе које нам је остављено у аманет и да наставимо да пратимо пут наших предака, да долазимо, да се манастири обнављају да гледамо једно васкрсење - рекла је принцеза Даница и додала:

- За мене је идеја Косова и Метохије једно васкрсење, наш народ, наша вера иде у том правцу, ми смо отворени, ми праштамо и мислим да је то васкрсење оно што ће нас спасти и ево прошла је пандемија, сад можемо да се поново виђамо, састајемо... И једино тако, заједно можемо и обнављати светиње. Велика је радост, заиста, да смо опет овде. Недостајали смо једни другима. Ми смо ту да дамо пример и да охрабримо оне и у земљи и у иностранству који желе, који су љубитељи наших светиња, ризница наше културе. То је специфичан моменат кад смо једни према другима окренути и према себи самима и да се запитамо ко смо ми и како можемо да се одужимо за лепоту која је овде остављена и шта можемо да урадимо да је спасимо и то је колективна борба у којој можемо и морамо само да успемо. 

 

Пред повратак за Београд принцеза Даница и принц Филип су посетили и Гораждевац где их је дочекао парох гораждевачки отац Ненад Нашпалић и заједно су се помолили у цркви Успења Пресвете Богородице. Киша им није дозволила да посете и стару цркву брвнару, али су зато уживали у дружењу са породицом Дарка Димитријевића директора Радио Гораждевца у чијем су дому били на ручку.

На крају је принц Филип још једном потврдио да је одушевљен светињама које имамо на Косову и Метохији, али и људима, јер су како нам је рекао,, срдачни, гостољубиви, храбри и упскос свему што трпе, радосни,,.

Оливера Радић

6/10/2022

Извор: Православие.ру

„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi
 
#КосовоиМетохије, #грачаница, #дечани, #принцФилип, #принц, #принцезаДаница, #принцеза, #манастири, #KosovoiMetohija, #gracanica, #decani, #princFilip, #princ, #princezaDanica, #princeza,

Нема коментара:

Постави коментар