11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 30. јануар 2020.

СЗО: Избијање заразе коронавируса – међународна ванредна ситуација


Светска здравствена организација (СЗО) је на ванредној седници препознала вирус из Вухана као ванредну међународну здравствену ситуацију. Упркос упозорењима, СЗО није издала никакве посебне препоруке за међународна путовања нити трговинска ограничења.

Центар за контролу и превенцију болести САД потврдио је раније први случај преношења коронавируса са човека на човека у Сједињеним Америчким Државама. За разлику од раније потврђених случајева у Сједињеним Америчким Државама, најновији пацијент није недавно путовао у Кину. Заражена особа је живела заједно са пацијентом који је путовао у централну кинеску провинцију пре него што му је постављена дијагноза 21. јануара.

У погледу свог ширења, коронавирус је већ надмашио епидемију САРС-а, која је заразила само око 8.000 људи током шестомесечног периода, иако је од њега умрло 800 особа пре него што су лекари успели да га ставе под контролу.

Вирус из Вухана, који највероватније потиче са тржишта морских плодова, брзо је прешао кинеску границу и проширио се кроз Азију и шире. Многе земље повећале су своју безбедност на аеродромима и ограничавају доласке из Кине, покушавајући да сузбију ширење ове опасне епидемије.

Нова врста коронавируса који је забележен крајем децембра у кинеском Вухану, стигао је у 18 земаља. Од инфекције је у Кини до сада умрла 171 особа, а заражено је више од 8.000.

Извор: Спутњик

 #коронавирус, #koronavirus, #virus, #вирус,

Нема коментара:

Постави коментар