11111111111111

Претражи овај блог

среда, 4. децембар 2019.

Да ли је посно заиста посно


У току је Божићни пост, па се они који у овом периоду не једу храну животињског порекла често суочавају са дилемом да ли су производи који имају ознаку "посно" заиста направљени од сировина
истакнутих на декларацији. Сличне дилеме имају и они који поједину храну избегавају из здравствених разлога.

У обиљу производа за свачији укус и џеп, многи како сами признају не читају пажљиво декларације. Ознака посно за оне који те производе желе углавном је довољна.

„Читам онај састав и мислим да је посно,откуд знам. Па чим има декларација значи, вероватно, да је сигурно. Неможеш имати поверења сад ни у кога", кажу анкетирани.

Некада је кажу било много лакше постити јер су храну домаћице припремале од воћа и поврћа. Изискивало је то више времена али је посна храна то сигурно и била.

„Правиле су се пите, посне. Зна се како то иде може кромпируша, може од купуса, и тако. Јел било ових производа који су данас означени као посни? Сигурно није било, пише посно а ми не знамо од чега се прави", кажу саговорници.

Бржи начин живота утицао је да многи једу ван куће па током поста купују готове оброке. Боље снабдевене пекаре имају тачне декларације о посним производима,чак и о оним које се припремају на води без уља.

„Користимо посебне плехове за спремање тог производа, значи нема уља нема ничега и сто посто је посно", тврди Славица Марковић, пекарка.

Биљни качкаваљ, павлака, трагови млека у праху врло често су присутни на декларацијама производа који се рекламирају као посни. У Удружењу за заштиту потрошача кажу да је реч о свесној обмани потрошача која треба и законски да се санкционише.

 

„На некој декларацији за одређене производе стоји да је посно а онда јако ситним словима каже да је у траговима присутно млеко или маст или маслац и тако даље. У сваком случају то није коректно Инспекције државе Србије треба да реагује, јер то личи на преварне радње", каже Љубиша Андрејић, Удружење за заштиту потрошача Јагодина.

У случају да контрола покаже да производ који се продаје као постан то није следи казна за трговца, фирму и одговорно лице. У удружењу за заштиту потрошача немају податак да је неко кажњен. Стога ако постите из верских или здравствених разлога најсигурније је да од основних намирница сами припремите оброк.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар