11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 4. новембар 2019.

СВАКО ДУХОВНО ДЕЛАЊЕ МОРА СЕ ВРШИТИ ПОД РУКОВОДСТВОМ ЦРКВЕ


22. октобар / 4. новембар
Св. равноапостолни Аверкије Јерапољски

Ваша Светости, чула сам у свештениковој проповеди за исихазам и схватила да то има везе са Исусовом молитвом. Објасните ми шта је то тачно исихаза и да ли он има везе са нашом хрићанском свакодневницом.

То је најунутрашњије доживљавање вере и везе са Богоми дуовни светом. То је толко дубоко да се не може изнети нити се може изрећи речима.
Међутим и то мора бити под руководством Цркве, да се не би застранило, јер се многе секте баш на тим странпутницама. Ми, у ствари, треба да изнађемо пут кроз шуму кроз који нисмо пролазили. Зато морамо ићи са неким ко је туда већ прошао иначе се може залутити.
Исихасти нерадо говоре о томе, јер је то најинтимније [духовно искуство]. Исихазам је начин како се долази до искуства, доживаја небеске, Божанске светлости.
За њих су противници подсмешљиво говорили да „гледају у пупак“[због сагнуте главе приликом молитве], а они се, у ствари, духовно сабирају, концетришу и што је могуће више [мислено] ослобађеју овога света.
Некада су и световни људи користили молитвено тиховање, управо под руководством тих монаха-исихаста, а сад је и монаха све мање, самим тим и оних који ће подучавати друге.

Свети Патријарх Српски Павле

  #365питања, #365, #365pitanja,

 

Нема коментара:

Постави коментар