11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 30. септембар 2019.

ПУШЕЊЕ ЈЕ ШТЕТНО И ЗА ТЕЛО И ЗА ДУШУ


17. / 30. септембар
Св. мученице Вера, Нада, Љубав

Ваша Светости, има много верника и свештеника који пуше. Како Ви видите проблем пушења?

Недавно сам читао у новинама колико се троши на дрогу, истина најблажу, на никотин, на дуван. Не могу да се сетим тих бројева колико новца Београд троши само на дуван, тј. на наношење штете свом здрављу и здрављу своје породице и, разуме се, одржавању свог живота. на несрећу, то је захватило цело друштво.
Још се каже да код нас деца у основној школи, чини ми се, 44 одсто њих пуше! У Новом Саду, ио девојчице и девојке и жене, 90 одсто њих пуше. А колико ја то штета за здравље, колико се више добија рак и друге болести, да и не говоримо!
Онај који је научио да дише дим тај неће чистог ваздуха, а створени смо да нам се у плућима кисеоник сједини да црвеним крвним зрнцима и разноси кроз тело, јер без тога живота нема. Наш живот је, у ствари, једна оксидација. Али, ето кад човек научи да пуши, што је несрећно и за њега и за све око њега, њему је тад тешко да чист ваздух дише.
Много је тешко ослободити се ружних мисли и ружних навика. Ето на пример, најчешћи порок - пушење. Некад су људи који имају неки порок спуштали поглед пред другима, а данас ни тога више нема.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар