11111111111111

Претражи овај блог

среда, 21. август 2019.

КАКО ВЕРА РАСТЕ ТАКО СЕ СУЈЕВЕРЈЕ УМАЊУЈЕ


8. / 21. август
Преподобни Зосма Тумански

Ваша Светости, сведоци смо да је много сујеверја међу људима данас, чак и међу неким хришћанима. Како помоћи људима да се ослободе сујеверја и усвоје истиниту веру?

Како вера расте тако сујеверје пада. Ми смо у историји, и у овој новијој, имали таквих тешкоћа да наши верници, бар они номинални, немају појма о суштини своје вере.
То је као рам из кога је слика нестала. Рам има свој смисао, али слика и без рама постоји. За Божић ће бити слама, бадњак, чесница, једење и пијење. За Славу - колач, свећа, панија, једење и пијење. За Васкрс - шарена јеја, и опет једење и пијење. Као да су суштина и смисао празника у једењу и пијењу.
Е, што смо дошли на ове ниске гране - то има више узрока. Прошли смо кроз једно време марксистичко-атеријалистичког става који је шрен у школама, на факултетима, преко срестава јавног информисања и тада су људи билилишени првославне духовности и људи су се неминовно вратили оном најпримитивнијем.
Цркваније политичка организација. Она нема неко оружје, па ни средстава да присили. Христос нам није дао мач, него нам је као оружје дао речи, да проповедамо еванђелску науку ономе ко хоће да чује и да је прими. Хришћанство није само наука која може да се научи напамет. То је наука којом се живи, која се уводи у живот да бисмо боље разумели све.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар