11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 15. јануар 2019.

Митрополит Амфилохије: Христос - једино ново под сунцем


-Прослављајући и благосиљајући Нову годину Господњу благосиљамо Онога који је подарио ту вјечну новост, Себе као вјечну новину и вјечну новост, Себе као вјечни живот - непролазност људске природе и људског бића, поручио митрополит Амфилохије.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, уз молитвено учешеће Просвећеног Епископа диоклијског г. Методија, служио је 14. јануара 2019. године, на празник Обрезања Господњег и дан Светог Василија Великог, са свештенством свету службу Божју у Цетињском манастиру.

У архипастирском обраћању верном народу, митрополит Амфилохије је пожелео свима благословен венац Новог лета Господњега који је створила рука живога Бога Својим рођењем и обрезањем.

-Нова година је управо Христос Господ од Дјеве рођен и у данашњи дан обрезан по древном јеврејском обичају. Својим рођењем улио је у људску природу, свеукупну творевину, огањ вјечни и непролазни, своју силу, доброту, мудрост. Преобразио је својом љубављу људску природу а обрезањем је обрезао људска прегрешења, гријехе. Обрезао је људску природу од свега онога што је скрнави, сакати, лишава онога ради чега је она створена, што скрнави лик и подобије Божје у човјеку и тиме је подарио живот вјечни човјеку и људској природи.

Митрополит је појаснио да новина која се улила у људску природу управо вечни живот и спасење и додао да је Божји дар и сила све оно чега се она дотакне и да је Христос једино ново под сунцем те да људи данас не знају шта прослављају ако забораве Христа као ту новину и свега онога што је он улио у људску природу и творевину:

-Само они који исповиједају Христа Господа, који се Њему клањају и служе, који Га признају, само они знају шта је нова година и шта је то ново што се догодило и што се непрекидно догађа у свијету. Управо зато што је Он једино ново под сунцем и ничега другога новога нема. И ново је и оно чега се Он дотакне.

Владика је појаснио да су свети Божји људи заправо нови људи који су се дотакли Христа, крстили у име Оца и Сина и Духа Светога, држали заповести Његове, примили божански огањ у себе који их је обнављао, просвећивао, препорађао.

-Сваки дан празнујемо некога од оних који су Божјом силом и љубављу обновљени и обдарени вјечним и непролазним животом. Управо данас прослављамо једног таквог угодника Божјега – Светог Василија Великог, рекао је Митрополит и подсетио на двојицу новојављених светитеља Светог Василија Пекара Пећког и Григорија Пећког:

-Свједочили су Господа, живјели по Његовим заповијестима, тиме се обнављали и непрекидно се обнављају. Њихово присуство међу нама и прослављење уствари је прослављење Онога који је њих прославио и обновио. Новојављени светитељи живјели и мученички пострадали у Пећи крајем 17. и почетка 18. вијека. Њих двојица који су једина новина тога времена и спомен њихов обнавља и то вријеме, и та догађања, и људе тога времена. Једино новој под сунцем је Христос и увијек ново су они који се обнављају, који примају Њега и преко Њега се обнављају.

-Рука Светог Јована Крститеља у Цетињском манастиру велики је Божји дар и призив на обнављање и покајање, промијену ума, срца, душе како би се испунили врлином. вјером, Божијом надом и љубављу. Они који прихвате тај позив они се обнављају и постају нови, обновљени људи испуњени силама вјечнога, непролазника Царства Божијега које и јесте обнова овога свијета. Ми предокушамо ту тајну Царство небескога, вјечнога живота, предокушамо нарочито у тајни светог причешћа. што је предукус онога што ћемо доживјети у вјечности када се сретнемо непосредно са живим Господом, са једино новим под сунцем, када се сјединимо са Њим примајући Његово тијело и Његову крв на начин како су то учинили свети Божији људи и наши преци.

Владика је истакао да је у томе истинска и права обнова, истинско и право прослављање нове године: -Зато прослављајући и благосиљајући Нову годину Господњу благосиљамо Онога који је подарио ту вјечну новост, Себе као вјечну новину и вјечну новост, Себе као вјечни живот – непролазност људске природе и људског бића.

Митрополит је произвео Игора Пешикана за ђакона истичући да је отац Игор, пореклом из Цуца од Пешикана и Поповића, род страдалнога Крста Зрнова Поповића, да је добро да Цуце и Цетињани делају Божје дело и настављају дела предака преко својих свештеника и ђакона.

Пошто је освештао славски колач, Владика је још једном честитао Ново љето доброте Господње. Потом је приређен традиционални новогодишњи сусрет митрополита Амфилохија са студентима и постдипломцима из Митрополије црногорско-приморске.

Извор: Митрополија црногорско-приморска




Нема коментара:

Постави коментар