11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 15. јануар 2019.

Бадње вече у Њујорку


Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј служио је 6. јануара 2019. године, на Бадње вече, са заједницом српске Саборне цркве бденије са освећењем бадњака у грчком храму Благовести у Њујорку.

Саслуживали су протојереј-ставрофор др Живојин Јаковљевић, старешина Саборне цркве у Њујорку, протојереј Алекса Мићић и протођакони Милош Ждралић и Јован Аничић. Хор Саборне цркве у Њујорку је одговарао на свечаном бденију још свечанијим појањем.

Молитвеном чину је присуствовало мноштво православних Срба из свих делова града Њујорка. Црква је врло рано била испуњена до последњег места. У првим редовима су се могла уочити многа радосна дечја лица. Мир и духовно задовољство је владало целим током свечаног бденија. Радост витлејемске пећине се снажно осетила током овогодишње Бадње вечери у ветровитом Њујорку. Окупљени око свога Преосвећеног Епископа и Оца г. Иринеја, присутни су могли да прозру да кроз тајну Рођења Богомладенца Христа нису туђинци једни другима. Између осталог, народ је детаљно обавештен и о свим позитивним дешавањима при обнови Саборног храма Светог Саве у Њујорку.

У овогодишњој aрхипастирској Божићној поруци истакле су се мисли о породици, пријатељству, о заједништву и вери. Поучне речи о тајни Христовог рођења, гарант су православног уверења како само она нежна, умиљавајућа љубав, која се негује у породици, има своје п(отп)уно остварење. Међутим, како је то истакао епископ Иринеј, та љубав се црпи из витлејемских пећинских јасала. Она је извор наше Божићне радости. Рождеством Христовим Бог је постао човек, један од нас. Бадње вече је, стога, вече просветљења свих оних који својим срцима и устима исповедају Бога као пријатеља. Позивајући се на Свету Антусу, мајку Светог Јована Златоустог, владика Иринеј је истакао у чему је значај пријатељства. Одзвањале су храмом речи да је боље живети у мраку, него бити без пријатеља. Управо они који су богати пријатељима, истакао је епископ Иринеј, никад не могу бити у невољи...

На самом крају епископ Иринеј је осветио божићно дрво - бадњак, благословивши га у спомен Рођења Христовог, молећи се и за преображај свих који су дошли да се поклоне Богомладенцу Христу.

По свечаном бденију дечји хорић, иначе чланови фолклорне групе Опанчићи, својим анђеоским гласовима отпевао је сплет српских божићних песама. Дивно су одзвањали стихови песама: Ој, бадњаче, бадњаче; Звезда се засја; Божић, Божић, благи дан. Радост на дечјим лицима греју срца присутних и јачају веру у још светлију будућност духовно преображене и живе српске заједнице у Њујорку.

После дечјег репертоара, на позив старешине Саборног храма Светог Саве у Њујорку, проте др Живојина Јаковљевића, окупљени народ је у најбољем реду и лепом расположењу прилазио да узме благослов од епископа Иринеја. По обичају, делио се бадњак како би свака породица могла да украси своје домове. За овогодишњи бадњак и гранчице побринули су се Митар и Драган Радиновић са породицама. Осим тога, Јовица и Сузана Галић и Ненад и Јелена Рабреновић су припремили и лепе поклончиће малишанима, да их подсете да Црква брине о својој деци. Вредним залагањем црквене заједнице у Њујорку, као и дарежљивости и доброти Српског клуба из Њујорка, који редовно учествује у припремању хране за велике црквене празнике, у свечаној хали цркве Благовести послужена је трпеза љубави.

протођакон др Јован Аничић





Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар