11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 6. новембар 2018.

Пастирска посета манастиру Светих Архангела у Канзасу


Његово Преосвештенство Епископ новограчаничко-средњезападноамерички г. Лонгин богослужио је 31. октобра 2018. године, на празник Светог aпостола Луке, у манастиру Светог архангела Михаила у близини града Канзаса, Мисури.

Милошћу Божјом, Његовом Пресовештенству саслуживали су јеромонах Алексеј, јерођакон Макарије, ђакони Теофан и Милорад Јанчић, ипођакон Тихон и чтец Стефан Радовић. Свету Божанствену Литургију су својим умилним појањем додатно улепшале монахиње те свете обитељи на челу са мати Бригитом и Сергијом.

Одмах после свете Литургије послужена је манастирска трпеза љубави, а епископ Лонгин је у пратњи братије и агронома Трифуна Граића обишао манастирско имање и виноград.

Отац Алексеј, игуман манастира, са изузетном љубављу окупља велики број верника у манастиру, и за свакога понаособ има праву реч, савет и благослов. Уз јаку молитву стоји као велико духовно утврђење на кога се његово многобројно братство може увек ослонити и лакше превазићи сва искушења.

После обиласка манастира, Владика је посетио оближњу парохију где се налази црква Свете Марије Египћанке у граду Канзасу. Високе госте дочекали су свештеници Јустин Метјус и Турбо Куалс, који живећи јеванђелски и попут Светих Апостола мисионаре и шире Свету Цркву Христову на америчком тлу.

Посебно је важно истаћи да парохија у Канзасу поседује reconciliation service, који је основан 1987. године. То је центар који даје храну, лекове, као и духовне савете свима којима је то потребно. Та црквена заједница има добро опремљене учионице за децу, као и просторије за оне који немају кров над главом, али поседују Христа у свом срцу. Посредством молитава Свете Марије Епићанке све се покреће на добробит те мале али итекако верне и вредне заједнице. Када погледамо просек оних који ту налазе утеху и исцелеље, изузетно велики број њих је жртва насиља, тешког бремена овосветског живота и недостатка љубави. Захваљујући оцима Јустину и Турбу, заједница живи и развија се у правом духу вере.

Сваке недеље богослужењу присуствује око 150 верника, од којих су већина Американци који су примили православље и заиста се труде да живе по узору на нашег Спаситеља.

-Нека би Свеблаги Господ подарио благослов и снагу нашим свештеницима, да се ова парохија и даље развија и напредује, те да православни имају утеху и аутентичан духовни живот у овако великој земљи и на тај начин дођу до спасења својих душа, поручио је владика Лонгин.

Извор: Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка










Нема коментара:

Постави коментар