11111111111111

Претражи овај блог

петак, 3. август 2018.

Рекордно високе температуре у деловима Европе и Азије


ЕВРОПА/АЗИЈА – Делови Европе и Азије суочавају се ових дана са неуобичајено високим температурама, а у многим земљама издата су упозорења на врућине.

У Португалији су забележене високе температуре изазване топлотним таласом из Сахаре, а за предстојећи викенд најављена је температура до 47 степени.

Упозорење на опасност од високих температура издато је и у Шпанији, а под високим ризиком од топлотног таласа је 40 од 50 шпанских провинција, пренеле су светске агенције.

У Пољској електране раде по хитном режиму због повећаног коришћења вентилатора и клима уређаја, а у Варшави су грађани саветовани да не излазе напоље из кућа уколико не морају.

У Аустрији је због дужег периода суше настао проблем у снабдевању пијаћом водом, због чега су принуђени да је „увозе”.

За целу хрватску јадранску обалу од јуче је на снази црвени аларм због врућина, док је наранџасто упозорење на снази за загребачко подручје, а жуто за осјечко.

Неуобичајено високе температуре забележене су и на азијском континенту.

Северна Кореја данас је позвала на „свеобухватну битку” против рекордно високих температура које износе и до 40 степени, што је за ту земљу страшно висока температура.

У Јужној Кореји такође су забележене рекордне врућине, од преко 39 степени што је највише у последњих 110 година, а умрло је 29 особа, док је 2.350 повређено.

У јулу је изузетно висок топлотни талас погодио Јапан, где је од врућине умрло 116 особа.

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар