11111111111111

Претражи овај блог

среда, 13. јун 2018.

Светињама у походе најбољих ученика основних београдски школа из верске наставе


У суботу, 9. јуна 2018.г., сви који су се нашли испред цркве Светог Марка у Београду знатижељно су посматрали раздрагану децу која
су се са својим вероучитељима упутила на поклоњење светињама Епархије ваљевске. Ово поклоничко путовање ученика и вероучитеља основних школа Архиепископије београдско-карловачке остварено је по благослову Његове Светости патријарха српског Иринеја и Одбора за верску наставу Архиепсикопије београдско-карловачке. Ученици и њихови вероучитељи помолили су се Господу, а током пута смењивали су се дечји смех, тропари и духовне песме.

Дух ваљевског гостопримства осетио се већ на самом уласку у Ваљево. Млади поклоници прво су се поклонили моштима Светог владике Николаја у манастиру Лелићу, обишли су кућу у којој се родио светитељ, његово породично имање и цркву која је тамо подигнута. Предусетљиво манастирско братство пружило је ученицима и вероучитељима традиционално топло гостопримство, омогућивши свима да се после пута и упознавања са овом православном светињом и животом Светог владике Николаја, окрепе и освеже, али и да се ученици играју на манастирском добру.

Пут је настављен ка другој светињи - манастиру Ћелије, где су ученици и њихови вероучитељи дочекани такође с великом љубављу и топлином. Спуштајући се низ 930 степеника, сви су застајали код одмаралишта направљених за оне који су кренули пут манастира Ћелије, смештеног изнад реке Градац, да прочитају речи које су биле путоказ не само ка самом манастиру, већ и за живот сваког хришћанина. Сестринство манастира Ћелије такође је све учинило да се ученици основних школа Архиепископије београдско-карловаче осећају као у својој кући. После поклоњења Светом ави Јустину, ученици су упознати са историјом манастира и животом светитеља.

Тешка срца, ученици су се опростили од манастира са жељом да опет дођу. Међутим, овде се путовање није завршило; у центру Ваљева путнике су дочекали ваљевски свештеници и вероучитељи, који су упознали београдске основце са историјом Ваљева, али и омогућили да деца проведу време молитвено у црквама Христовог васкрсења и Светог Нектарија Егинског у којој се налазе и делови моштију овог великог богоугодиника.

Путовање је завршено онако како је и започело: молитвом, тропарима, духовним песмама, али највише дечјим смехом, који је путнике пратио све до места повратка испред цркве Светог Марка.

Вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке




Нема коментара:

Постави коментар