11111111111111

Претражи овај блог

среда, 6. јун 2018.

Деца Вождовца за Машу


Сви сте чули  за Машу, за њену болест али оно што се догодило на Светосавском платоу и у крипти храма Светога Саве на Врачaру може се назвати чудом.

До сада школе нису иступале заједно под једним слоганом, као што је био наш „Деца Вождовца за Машу“, а да им се не помене име школе. На једно место шест вождовачких школа окупила је деветогодишња девојчица Маша, уз благослов настојатеља храма Светог Саве на Врачару, високопреподобног архимандрита  Стефана (Шарића), изабраног Епископа ремезијанског, проф. др Драгомира Санда, протојереја-ставрофора, председника Катихетског одбора Архиепископије београдско-карловачке, јереја Драгана Шовљанског, сагласности директора, вероучитеља, учитеља и наставника.

Ученици вождовачких основних школа су тог 30. маја 2018. године на Светосавском платоу од 10 до 17 часова продавали рукотворине које су правили са својим вероучитељимa, учитељима и наставницима. Позиву од стране Славице Шушњаревић, вероучитељице, и гђе Сузане Спасојевић, директорке ОШ „Милан Ђ. Милићевић“ да се прикључе хуманитарној акцији одазвали су се вероучитељи Јасминка Милинковић - ОШ „Змај Јова Јовановић“, Сања Станишић - ОШ „Данило Киш“, Срба Луковић - ОШ „Ђуро Даничић“, Гордана Атансковић - ОШ „Веселин Маслеша“. Циљ акције био је прикупити што више новца за лечење мале Маше, ученице ОШ „Милан Ђ. Милићевић“. На штандовима је било дивних рукотоврина, од честитки, рзгледница старог Београда, мозаика, слика и икона, лутки и играчака, наруквица и бројаница... све до „Бакиног колача“. Ученици другог, трећег, четвртог и петог разреда били су прави трговци. Говорили су енглески и немачки језик, рукама објашњавали само да би продали што више како би помогли Маши. Ученици су се смењивали на продајним штандовима, а довозили су их и  развозили родитељи.

У крипти храма Светог Саве, истог дана с почетком у 19 часова, оджан је концерт духовне, литургијске и етно музике са истим циљем. Извођачи су били хорови, групе и солисти вождовачких основних школа Змај Јова Јовановић, Ђуро Даничић, Данило Киш, Веселин Маслеша и Јајинци. Ученици ОШ. „Милан Ђ. Милићевић“ представили су се представом „Свети Сава и голубица“ уз пратњу хора. Чуло се те вечери Господи помилуј, Херувимска песма, Благословен јеси Господи, Господи прости, Милешевка, Људи ликујте, Маријо славна, Ми смо деца неба, Црвен цвете, Суза Косова, Пећка кандила, Расти расти мој зелени боре, Рјубинушка, Во наше село малово, Сву ноћ ми билбил препева. Највише аплауза добио је и најмлађи хор ОШ. „Данило Киш“, њега су чинили ученици другог и трећег разреда. На крају програма сви учесници су певали Светосавску химну,

Тог 30. мај 2018. године ником ништа није било тешко, није било уобичајених притужби, стизали су сокови, воде, колачи, вруће пите из маминих рерни и сви су дисали као један, иако се деца нису познавала, многи никада нису ни видели Машу, само су чули за њу. Деца су нам показала и овог пута своју великодушност и подестила на оно што често заборављамо да будемо људи!

Хуманитарну акцију „Деца Вождовца за Машу“ покренули су вероучитељи, акцији су се придружили учитељи и наставници из истоимених школа. Намера нам је била да са овог најлепшег и светог места Србије, пошаљемо охрабљујућу поруку Маши и њеној породици да нису сами, онако како смо најбоље умели и знали. И зато све наде полажемо у Господ да ће услишити наше молитве, да ће се Маши вратити осмех на лице, да ће трчати, скакати, певати...

Славица Шушњаревић,
координатор актива ОШ Вождовца




Нема коментара:

Постави коментар