11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 31. мај 2018.

Празници у Епархији будимљанско-никшићкој


Тројичиндан прослављен у Прошћењу код Мојковца. Рукоположење у Ђурђевим Ступовима. Духовски уторак у Трепчи код Андријевице.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 27. маја 2018. године, на празник Силаска Светог Духа на Апостоле – Педесетницу, свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Прошћењу код Мојковца.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће верног народа. Сабранима велики празник и храмовну славу честитао је епископ Јоаникије који је казао да се празник Силаска Светог Духа на Апостоле и ученике Господње може дефинисати као завршетак великих празника Господњих од Рођења Христовог преко Васкрсења, Вазнесења до Силаска Светог Духа. Улазећи у тајну ових празника, а посебно у тајну Силаска Светог Духа на Апостоле, научићемо, по речима Његовог Преосвештенства, суштину свете вере православне. Беседу владике Јоаникија можете прочитати на интернет страници Епархије будимљанско-никшићке.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 28. маја 2018. године, на Духовски понедељак, свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије будимљанско-никшићке и милешевске, уз молитвено учешће верног народа.

Владика се присутнима обратио поучним словом о великом празнику Педесетници: -Данас смо имали изузетну прилику да добијемо новог свештенослужитеља олтара Господњег, нашег јеромонаха Саву досадашњег ђакона. Надамо се да ће Господ, као што је просте и неуке рибаре научио да буду Његови апостоли, проповиједници истине Божје, љубави, правде, милости и спасења роду људском, тако и нашег Саву, као и сваког другог ревносног свештенослужитеља, учинити добрим свештеником, добрим јеромонахом. Беседу владике Јоаникија можете прочитати на интернет страници Епархије будимљанско-никшићке.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 29. маја 2018. године, на Духовски уторак, свету архијерејску Литургију у храму Светог Јевстатија у Трепчи код Андријевице. Саслуживало је свештенство беранско-андријевичког намесништва и монаштво манастира Ђурђеви Ступови, а у литургијском сабрању молитвено је учествовао верни народ тог краја.

-Прослављајући празник Силаска Светог Духа на апостоле, сјећамо се оног чудесног догађаја, који се догодио у давнини на Гори сионској када су свети Апостоли, сабрани на молитву, кроз неку хуку, осјетили више срцем, него својим тјелесним ушима, наилазак Светог Духа, казао је епископ Јоаникије, чију архипастирску беседу у целости доноси инетрнет презентација Епархије будимљанско-никпшићчке.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка




Нема коментара:

Постави коментар