11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 29. март 2018.

У току уређење цркава Светог Ђорђа и Светог Спаса на Топлој


Настављено је уређење црквених објеката у нашем граду, у сусрет прослави јубилеја 300 година Топаљске комунитади. Тим стручњака тренутно чисти фасаду цркве Светог Ђорђа, а истовремено се ради и на уређењу унутрашњости цркве Светог Спаса на Топлој.

Радови су подијељени у три временске фазе, до Васкрсења Господњег, друга до Спасовдана и трећа до 14. јула када ће бити прослављен велики јубилеј, објаснио је ђакон Зоран Миљанић из парохије Топаљске.

-У првој фази смо концентрисани на унутрашње радове у цркви Светог Спаса као што су кречење и штемање за постављање нових инсталација. Потом ћемо поставити свјетлосну и звучну инсталацију и видео надзор. Истовремено се реконструише и конзервира иконостас, казао је ђакон Миљанић.

У току је и сређивање камене фасаде цркве Светог Ђорђа, али и уређење објекта Његошеве школе у којој ће до 14. јула бити отворен музеј.

-Планирамо да у другој фази још више радимо на Његошевој школи. Да би успјели да оперемо зидове морали смо да одстранимо старе фуге, а потом ће бити стављене нове, бијеле какве су биле и прије 200 година, истакао је ђакон Миљанић.

Као и приликом недавног уређења спољашњости цркве Светог Архангела Михаила на Белависти, чишћење фасаде је повјерено специјализованој фирми из Подгорице, а обавља се уз помоћ воде под притиском и органским средствима која су препоручена за камене подлоге на објектима од културно-историјског значаја.

Извор: Радио Херцег Нови/Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар