11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 28. август 2017.

Трамп прогласио ванредно стање у Луизијани

ВАШИНГТОН – Амерички председник Доналд Трамп прогласио је данас ванредно стање у Луизијани након што су обилне падавине изазване тропском олујом Харви погодиле делове ове америчке савезне државе.

Проглашење ванредног стања омогућује федералној влади, нарочито Федералној агенцији за управљање ванредним ситуацијама (ФЕМА) да координише напоре на пружању помоћи, као и средстава из федералног буџета за помоћ угроженима од поплава.

„Ова акција ће помоћи да се ублаже тешкоће и патње које је ова ванредна ситуација нанела локалном становништву”, каже се у саопштењу Беле куће, преноси АФП.

ФЕМА је овлашћена да идентификује, мобилише и обезбеди опрему и ресурсе неопходне за помоћ у отклањању последица ванредне ситуације.

Олуја Харви опустошила је претходно Тексас, а поплавама је нарочито погођен град Хјустон.

Реосигуравајућа компанија „Хановер ре” проценила је да су штете од урагана и знатно мање од штета које су ранијих година нанеле снажне олује Њу Орлеансу и Њујорку.

„Хановер ре”, једна од највећих светских реосигуравајућих кућа, навела је да су осигурани губици од урагана Катрина из 2005. године износили око 80 милијарди долара, док су губици од урагана Сенди из 2012. били 36 милијарди долара.

Осигурани губици од Харвија се сада процењују на мање од три милијарде долара, наводи Ројтерс позивајући се на особу упознату са прелиминарним проценама на тржишту осигурања, која је тражила да не буде именована пошто ова индустрија још увек процењује штете, а олуја наставља да хара САД-ом. (Танјуг)

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар