11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 10. август 2017.

Слава манастира Светог Пантелејмона у Лепчинцу

Празник Светог великомученика Пантелејмона посебно свечано је обележен у манастиру посвећеном овом великом Божјем угоднику у селу Лепчинце код Врања.

Прослава славе почела је уочи празника, свечаним бденијем у 20 часа које је служио Епископ врањски г. Пахомије. На бденију су певале монахиње из манастира Светог Прохора, Светог Стефана и Светог Пантелејмона. На празник, свету Литургију је служио епископ Пахомије уз саслужење свештеника и свештеномонаха из Епархије врањске, у присуству великог броја верника који се традиционално окупљају у овој светињи.

На причасном стиху богонадахнуто је беседио протојереј Небојша Стојадинов, архијерејски намесник пчињски. По завршетку Литургије уследила је литија на чијем челу су били припадници Војске Србије из Гарнизона Врање. Дошавши пред улаз у храм, завршетком литије, епископ Пахомије јењ преломио славски колач.

Овогдишњи кумови славе били су господа Никола Рајковић, Вук Херцег и Љубиша Радивојевић са породицама, чланови Друштва пчелара „Матица“ из Врања.

Честитавши славу и празник сестринству манастира и окупљенима, подсетивши присутни народ на живот и дела целебника Пантелејмона, његову велику ревност на путу ка Господу и као и пожртвованост и љубав према ближњима, епископ је нагласио: -Сви треба да следимо пример Светог Пантелејмона, ревнујући дакле, не само за своје већ и за спасење ближњих својих. Наша мала епархија, на једном бурном простору уз доста мука и невоља, има и доста благодати - имамо много светитеља и велику духовну силу - од Светог Прохора Пчињског и Светог Јустина Ћелијског и Врањског, и новијих недавно причислених Сабору светих - Мученика сурдуличких, њих хиљаде и хиљаде њих на челу са скопским митрополитом Викентијем и игуманом манастира Светог Прохора Владимиром.

Владика је подсетио да је Епархија врањска за своју епархијску славу узела дан и спомен Светог преподобног оца Јустина Врањског и Ћелијског, нагласио да је основано свеправославно друштво које носи светитељево име и позвао све православне да се јаве својим свештеницима како би се укључили у рад друштва и духовну обнову овог краја.

Иначе, манастир Светог Пантелејмона у Лепчинцу је свештено место од давнина познато и као целебно место, место многобројних исцељења многоврсних болести и тегоба народних. С обзиром да је сама црква посвећена Светом великомученику Пантелејмону, чудотворном исцелитељу, кроз историју, али и данас, до јавности стижу информације о чудесним исцељењима која молитвеним дејством Светог Пантелејмона бивају у овој светињи.

Извор: Епархија врањска




Нема коментара:

Постави коментар