11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 10. август 2017.

Монашење у манастиру Дајбабе

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије замонашио је 8. августа 2017. године, у навечерје празника Светог Пантелејмона и Светог Климента Охриског, у манастиру Дајбабе код Подгорице искушеника ове обитељи коме је дао монашко име Пантелејмон.

Након монашења митрополит Амфилохије је рекао да се Свети старац Симеон Дајбабски, који је кијевски ђак и подвижник, радује ове ноћи што му је Господ послао монаха Пантелејмона из Кијевске Руси. -Да узврати Светом Симеону за онај свети постриг у Кијево-печерској лаври, да се постриже у овој дајбабској лаври Успенија Пресвете Богородице, и да прими име Светог великомученика Пантелејмона, великог чудотворца Божјег, који је бескрајно љубио ближње своје и у исто вријеме био вјеран Христу Богу до своје мученичке смрти, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да је Свети Пантелејмон један од најпознатијих мученика Цркве Христове у свим земаљским народима. -Посебно је познат и признат у великој благословеној Русији. Нека би Господ молитвама преподобнога старца Симеона нашега, преподобних Антонија и Теодосија Печерских, Светога Сергија Радоњешкога и Серафима Саровскога, Светог оца нашег Василија Острошког Чудотворца, Светога Климента Охридскога нашем брату Пантелејмону подарио да оно што је овдје вечерас обећао испуњава у све дане живота свога, да би га Господ прибројао међу изабранике Своје, рекао је митрополит Амфилохије.

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио 9. августа 2017. године, на празник Светог Пантелејмона и Светог Климента Охридског, свету службу Божју у манастиру Дајбабе код Подгорице. У литургијској бесједи након читања Јеванђеља он је рекао да су сви хришћани као дјеца Христове љубави, призвани да носе Христов крст.

-И да себе приносе на миомирну жртву Христу Богу. Такви су били свети Божји људи, такви су били апостоли, сви до једнога, свако према дару. Такав је био и преподобни отац наш Симеон Дајбабски. Сав се преобразио у љубав према Господу, према ближњем и у љубав према светињи Божјој. Зато га је Господ и прославио, рекао је Владика. Додао је да је таква љубав била и Светог великомученика Пантелејмона и Светог Климента Охридског. Он је посјетио на најважније детаље из житија ових светитеља. -Сви су они били свједоци Бога љубави, сараспети Христу да би саваскрсли са њим. И саваскрсли су, закључио је митрополит Амфилохије.

На крају свете Литургије благосиљан је славски колач у славу и част Светог великомученика Пантелејмона, небеског покровитеља новопостриженог дајбабског монаха Пантелејмона.

Извор: Митрополија црногорско-приморска




Нема коментара:

Постави коментар