среда, 19. јул 2017.

Десет година заједнице „Земља живих“ у Брајковцу

Најважнија активност у заједници „Земља живих“ је света Литургија и активно учешће у њој. Из ње извире и у њу се као принос враћа сав наш живот. Литургија нас ослобађа од самих себе и свих ствари. Поучава нас да ко истински верује не припада себи већ ономе у кога верује. Она је даровање и принос самога себе за ближње.

У суботу, 15. јула 2017. године, када Црква Божја прославља Полагање Часне ризе Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у порти цркве-брвнаре посвећене Светом великомученику Георгију у Брајковцу.

Повод молитвеног сабрања била је слава заједнице за лечење и ресоцијализацију оболелих од болести зависности „Земља живих“. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Жељко Ивковић - архијерејски намесник младеновачки; Златко Димитријевић - архијерејски намесник колубарско-посавски; Марко Митић - старешина храма Светог Димитрија у Лазаревцу; протонамесник Стефан Франовић, јеромонах Харитон (Павлица) - сабрат манастира Ковиља; јереј Родољуб Војиновић - парох рудовачки; јереј Селимир Вагић - војни свештеник и ђакон Никола Урошевић.

Литургији је присуствовао и директор Канцеларије за односе са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, који је од самог оснивања заједнице у Брајковцу препознао њену важност и подржао приојекат лечења и ресоцијализације оболелих од болести зависности.

У надахнутој беседи владика Јован је - осврћући се на празник Полагања Часне ризе Пресвете Богородице и многа чуда која су се над ризом десила - подсетио окупљене вернике: -Мајка Божја је уједно и мајка свих нас, наша заштитница, посредница и молитвеница пред Господом. Она је брижна Мајка која се брине за цео људски род. За човека нема ништа веће и узвишеније него да речима и делима прославља Бога и Божје угоднике. Зато и певамо: Диван је Бог у светима својим!. А могли бисмо да кажемо и да је предиван Бог у Пресветој Богородици. Нема ни једне службе у Цркви а да се у њој не помиње и не прославља Мајка Божја. Њој је посвећено и највише храмова у православном свету. Велики број икона са ликом Богородице је чудотворно, као и њене ствари међу којима је и риза, појас Богомајке - а све то да бисмо јој се као највећој посредници и молитвеници што више молитвом обраћали. Јер мајка и не живи за себе, већ за своју децу, за коју се моли и радује када су на добром путу; али и тугује, и још више се моли, када деца скрену с правог пута. Служећи Божанствену Литургију, Евхаристију - Благодарност, ми приносимо свој принос за све свете, али у централном делу Литургије - Канону Евхаристије напомињемо: Особито за Пресвету, Пречисту, Преблагословену и Славну Владичицу нашу, Богородицу и Приснодјеву Марију. Особито за Богородицу - јер се из ње оваплотио Син Божји који је дошао у овај свет да ради нас страда, али и да васкрсне. Без Ње не би било спасења. Једино је Њена утроба била тако чиста да прими у себе Најчистијег.

Овогодишња слава је уједно представљала и обележавање јубилеја заједнице. Већ десет година, са благословом владике Јована, ова заједница успешно ради на ресоцијализацији својих штићеника. Најважнија активност у заједници „Земља живих“ је света Литургија и активно учешће у њој. Из ње извире и у њу се као принос враћа сав наш живот. Литургија нас ослобађа од самих себе и свих ствари. Поучава нас да ко истински верује не припада себи већ ономе у кога верује. Она је даровање и принос самога себе за ближње. Пример оваквог приноса и несебичног даровање себе својим ближњима, као и делатне вере и љубави према Цркви, штићеници заједнице „Земља живих“ имају у личности свога старешине, протојереја-стафрофора Александра Новаковића, чијим је трудом и залагањем у протеклој деценији на брајковачком имању много изграђено и урађено у сваком погледу, а све у циљу и повратка „блудних синова“ на исправан пут.

Од неизмерног значаја су и посете владике Јована заједници „Земља живих“ у Брајковцу, његова молитвена и материјална помоћ, превасходно онима који се ту лече, јер им дарује нову благодат и снагу, и враћа изгубљени смисао у њихове животе.

Свакако на листи заслужних је и отац Бранко Ћурчин, духовник православне заједнице „Земља живих”, чијим старањем кућа у Брајковцу постаје својеврсна школа духовног живота и утицаја у овом крају, а и шире. Много је још заслужних за садашњи изглед куће у Брајковцу и не можемо их све овде поменути. Стога је, поводом дестогодишњице од оснивања заједнице „Земља живих“ у Брајковцу, штампан каталог у коме се заинтересовани могу упознати са хронологијом догађаја везаним за брајковачко имање, активностима штићеника и сведочењима момака који су се излечили током боравка у заједници.

После славско чина уследила је трпеза љубави коју су за присутне припремили штићеници заједнице са својим старешином протојерејем-ставрофором Александром Новаковићем.

Извор: Епархија шумадијска
Нема коментара:

Постави коментар