11111111111111

Претражи овај блог

среда, 19. јул 2017.

Владика Атанасије освештао нови храм у Попужама

На празник Полагања ризе Пресвете Богородице, 15. јула 2017. године, јањско село Попуже у парохији стројичкој (општина Шипово) било је мјесто молитвеног сабрања и велике радости народа Божјег.

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије осветио је новосаграђени храм у овом селу. Саслуживали су шиповски пароси протојереј-ставрофор Драган Шкалоња и протојереј Љубинко Аничић и протођакон Никола Перковић. У молитвеном сабрању учествовали су и протојереј-ставрофор Илија Проле - пензионисани парох у Бачком Јарку (Епархија бачка), протонамјесник Бране Миловац - архијерејски намјесник и парох бачкопаланачки (Епархија бачка), протојереј-ставрофор Предраг Азап - парох винковачки (Епархија осечко-пољска), протојереј Миладин Самарџић - парох језерски (Епархија бањалучка), јереј Милан Бужанин - парох коњички (Епархија захумско-херцеговачка) и свештеници Епархије бихаћко-петровачке: протојереј-ставрофор Радослав Станковић - парох шиповски, протонамјесник Милош Црепуља - парох пљевско-мујџићки, каоп и јереји Зоран Миловац - парох дрварски, Митар Керлец - парох бабићки и Предраг Црепуља - парох лијевљански.

Божјим промислом а заступништвом Пресвете Богородице вјерни народ јањског села Попуже на дан успомене на догађај полагања Ризе Пресвете Богородице прије десет година на овом мјесту у сред села отпочео је вршити житне молитве и тиме исписивати нове странице историје села. Деценијама раније ове су молитве вршене у гробљу. Иако је тада село Попуже било остало са десетак домаћинстава и исто толико житеља у њима показало је да ипак није расељено. Попужани настањени понајвише у Шипову али и у Бањалуци и другим градовима и крајевима свијета све чешће посјећују своја родна огњишта. Благочестиви и срдаца загријани за свега неколико дана подижу крсно знамење уређују простор за молитву и околни терен. Посебну пажњу посвећују извору воде кога због дубоког осјећаја заступништва Пресвете Богородице називају Њеним извором.

И као што увјек бива да добро дјело рађа друго добро дјело тако и ово добро дјело и молитвено сабирање рађа идеју да се подигне олтар у славу Бога Живога а у част Пресвете Богородице. Прије непуне четири године, након прве службе у Јању у цркви у Стројицама на дан Рођења Пресвете Богородице, епископу Атанасију су се у име свих Попужана за благослов обратила браћа Милош и Симеун Тркуља. Одушевљен том богоугодном идејом епископ Атанасије је дао благослов за изградњу храма који ће бити посвећен Полагању ризе Пресвете Богородице. Следеће године је изграђена велика подзида као ограда цијелог платоа али по свом значају више као темељ храма. Изграђена је од камена некадашње школе овдје у селу.

Прије непуне двије године, 11. октобра, први пут епископа Атанасија са великом радошћу дочекују благочестиви Попужани да би осветио темеље и звоно храма. Кум темеља је управо био г. Милош Тркуља, а дародавац звона г. Бранко Тркуља. Ускоро за пола године, на Васкрсни понедјељак, у васкршњој радости епископ Атанасије поново посјећује село Попуже и освећује крст на звонику овог новог храма. Прошле 2016. године наставило се са даљом градњом, а ове 2017. године са опремањем храма и уређењем цијелога платоа са извором, степеништем и салом за народ. Све ово су за веома кратко вријеме постигли вриједни Попужани на челу са кумом и великим добротвором храма г. Симеуном Тркуљом.

Након чина освећења храма епископ Атанасије је одслужио Божанску Литургију а потом и преломио први славски колач у овом новоосвећеном храму. Владика је честитао благочестивим Попужанима на богоугодном дјелу. Молитвеном сабрању присутвовали су многобројни пријатељи и гости из других јањских села, из Шипова и других градова Републике Српске и Србије. За све учеснике вриједни домаћини су припремили трпезу љубави. Епископ Атанасије је уручио грамате великом добротвору и куму г. Симеуну Тркуљи за допринос изградњи храма као и добротворим. Архијерејску похвалницу Владикаје уручио пароху стројичком протојереју-ставрофору Чедомиру Арамбашићу. Од Црквене општине Стројице и Одбора за изградњу храма на челу са кумом храма подјељене су многе захвалнице. Потом су уследили дарови међу којима се издваја дар Епископу од кума храма и дар Епископу од пароха стројичког и свих парохијана. За славском трпезом чуле су се и многе здравице али и јањска изворна пјесма.

Сверадосни догађај освећења храма у Попужама био је од парохијана стројичке парохије својеврстан и најљепши дар епископу Атанасију који ускоро одлази на нову епархију.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка




Нема коментара:

Постави коментар