11111111111111

Претражи овај блог

субота, 1. јул 2017.

Орденом Светога Саве одликован г. Манфред Вагнер

У оквиру манифестације под називом „Недеља Источних Цркава“, у католичком катедралном храму Светог Еберхарда у Штутгарту, уз присуство великог броја угледних личности из Евангеличке и Римокатоличке Цркве Баден-Виртемберга, највишим одликовањем Српске Православне Цркве одликован је г. Манфред Вагнер, пензионисани евангелички пастор.

У име Светог Архијерејског Синода и Патријарха српског, уз пригодну беседу изговорену на немачком језику, орден је господину Вагнеру уручио Епископ новосадски и бачки др Иринеј. Илуструјући доказано пријатељство одликованог према Српској Православној Цркви и српском народу, епископ Иринеј је пригодно слово обогатио и личним сведочанством о подвизима љубави овог врлог евангеличког пастора. Више од две деценије подршке просвети Српске Православне Цркве од стране г. Вагнера, у разним приликама и неприликама у којима су се наша Црква, наш народ и црквене просветне институције налазиле, представљају и символичку оправданост делегирања бачког Архијереја од стране Светог Синода да уручи одликовање.

Иначе, свечано уручење Ордена Светог Саве другог степена претходило је концерту Првог београдског певачког друштва у штутгартском катедралном римокатоличком храму. Целокупна манифестација „Недеља Источних Цркава“, коју је организовао теолог др Владимир Латиновић, доприноси уочљивости православних хришћана, као и заступљености истих у медијском пољу поменуте немачке покрајине. Централни догађај ове манифестације, поред уручења одликовања Манфреду Вагнеру, представљао је управо концерт нашег најстаријег хора.

Прилика је да српским читаоцима на овом месту укратко буде представљен, у најсажетијим цртама, плодан животни и професионални пут Манфреда Вагнера. Рођен у Сиделфингену, у околини Штутгарта, 3. децембра 1946. године, теолошким студијама се посвећивао у Тибингену и Хамбургу бавећи се библијском, систематском и практичном теологијом, као и екуменским богословљем и религијском педагогијом. У дугом временском периоду од 1988. до 2001. године вршио је службу стручног референта виртембершке Евангеличке Цркве задуженог за односе са Католичком Црквом и Православним Црквама, градећи чврсте пријатељске везе међу конфесијама. Од 1988. године, такође, био је надлежан и за помоћ православним свештеницима и њиховим породицама које су се, због најразличитијих животних недаћа, нашли у незавидним животним и финансијским положајима.

Од 1993. до 2015. године вршио је дужност члана Стипендијског комитета Евангеличке Цркве. Његовом заслугом, у том периоду многим православним теолозима је омогућено да, уз помоћ стипендијâ, студирају теологију на евангеличким теолошким факултетима у Немачкој. Од 2011. године, у оквиру институције задужене за неговање екуменских односа, нарочито са Црквама Блиског Истока, са седиштем у граду Ројтлингену, налазио се на челу радног тела које се, заседајући сваке године, бавило културама и теологијом Православних Цркава. И данас, у пензији, врши многе почасне функције у оквиру своје Цркве и објављује чланке посвећене екуменској теологији у реномираним часописима.

Господину Манфреду Вагнеру, хришћанину аутентичне јеванђелске љубави и ширине, честитамо на овом одликовању и желимо да још дуго година, са својом породицом, доприноси изградњи богословских и културних веза Истока и Запада. 

Марко Делић, докторанд Универзитета у Тибингену


Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар