11111111111111

Претражи овај блог

петак, 14. јул 2017.

Торжествена прослава Петровдана у Бујановцу

Петровдан - храмовна и градска слава у Бујановцу - прослављен светом Литугијом коју је служио Преосвећени Епископ врањски г. Пахомије.

По завршетку свете Литургије, обављена је свечана литија улицама града Бујановца. Поред свештенства, монаштва и верног народа у славској Литији су учествовали и гости из Културно-уметничког друштва „Козакија" из Азове у Русији, Удружење „Срба и Македонаца из Тетова" из Македоније и Културно ументичко друштво из Братиславе у Словачкој.

Епископ врањски Пахомије читао свето Јеванђеље најпре пред Првом српском школом у Бујановцу из 1848. године - данас је то Духовни центар Црквене општине Бујановац „Свети Прохор Пчињски" - и пред Скупштином општине Бујановац, молећи се за мир и напредак становника општине Бујановац.

Након свечане славске литије кроз Бујановац, у цркви Светих апостола Петра и Павла преломљен је славски колач.  Овогодишњи кум био је г. Ненад Зафировић, директор  „Би воде“ из Бујановца са сарадницима, који је заједно са Црквеним одбором и свештеницима за све присутне вернике приредио трпезу љубави у сали Црквене општине Бујановац. За наредну годину кумство славе је преузела база „Југ", у чије име се јавио командант базе потпуковник Јовица Ђорђевић са сарадницима.

Поред Бујановца, празник Светих апостола Петра и Павла као храмовну славу прослављају и храмови у Дубници, Доњем Вртогошу и Доњем Стајевцу.

Извор: Епархија врањска




Нема коментара:

Постави коментар