11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 4. јул 2017.

Слава храма Светог Наума Охридског у Њукаслу

У недељу четврту након Духова, 2. јула 2017 године, када се молитвено сећамо Светог апостола Јуде, Преподобног Пајсија Великог и Светог Јована Шангајског, црква у Њукаслу је свечано прославила и свог заштитника Светога Наума Охридског коме је скромни храм у Њукаслу и посвећен.

Мноштво верног народа Њукасла и Хантер Долине окупило се да у овај свети дан да заједно са својим Архијерејем прослави свог заштитника и молитвеног заступника пред Господом - Светог Наума. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Епископ аустралијско-новозеландски Његово Преосвештенство г. Силуан. Саслуживали су јереј Далибор Павловић, месни парох, и протођакон Петар Мракић. Одговарала је певница храма Светог Наума Охридског.

Владика Силуан је поред душекорисних речи у беседи на Јеванђеље напоменуо и указао на силу и снагу вере као основу нашег хришћанског живота. Посебно је Владика Силуан напоменуо и подсетио верни народ на четири завета Светог Наума које је он оставио својим монасима а то су: пробуђење, покајање, очишћење и причешће. Велики број причасника у овај свети дан је своју веру и молитву запечатио пре свега исповешћу а затим и причешћем Светим Тајнама.

Након заамвоне молитве верни народ на челу са својим Владиком кренуо је у крсни вход око храма а након входа пререзан је славски колач. Овогодишњи домаћин славе је г. Никола Шормаз са породицом, а домаћинства за наредну годину прихватио се г. Лазар Нинковић.

Након свете Литургије владика Силуан се обратио вернима речима захвалности за богоугодно дело које народ Њукасла чини окупљајући се око светиње у храм Божји који је посвећен великом угоднику Божјем - Светом Науму, позвавши све верне да се држе Цркве и свога пастира.

Заједничарење је настављено у Црквеној сали уз славски ручак које су припремиле вредне сестре окупљене у Колу српских сестара Мајка Југовића. Сабрању су такође присуствовали и гости из Сиднеја, Централне Обале и делегација браће из Руске Православне Цркве Светога Николаја из Њукасла. Славски ручак и свечаност улепшала су деца из Фолклорне групе Шумадија која су извела сплет игара за све присутне у сали.

Током заједничарења јереј Далибор се у име парохије и Црвене општине обратио и поздравио све госте уз речи благодарности што се велики број верника окупио на овај велики дан да сви заједно прославимо заштитника и заступника пред Господом Светог Наума. Епископ Силуан још једном се обратио верном народу речима захвалности и љубави нагласивши да су слога и љубав кључ за очување благослова, те позвао верне да сачувају слогу и мир ради очувања Божјег благослова, да никакве евентуалне несугласице не смеју нарушити мир и јединство међу вернима. Владика је подстио да наша вера има утемељење у вери Светога Саве а његова вера је утемељена у вери Светих Отаца, Апостола и самога Господа Христа.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска




Нема коментара:

Постави коментар