11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 27. јун 2017.

Мошти Светог Нектарија Егинског испраћене из Никшића

На празник Светог пророка Јелисеја, 27. јуна 2017. године, служена је света Литургија у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу пред моштима Светог Нектарија Егинског.

Честица светих моштију великог чудотворца и исцјелитеља Нектарија Егинског, након дводневног поклоњења и цјеливања великог броја вјерног народа, испраћена је из Никшића звонима Саборне цркве и молитвеним пјесмама.

Литургију крај моштију Светог Нектарија, кога је Бог пројавио роду људском и подарио му силу да роду двадесет првог вијека обремењеном многобројним недаћама, искушењима, болестима, буде на исцјелење, служили су: протојереј-ставрофор Драган Крушић, протојереји Василије Брборић и Миодраг Тодоровић, јереј Мирко Вукотић и ђакон Константин Дојић.

Благочестивом народу, који је приступао непрекидно моштима Светог Нектарија Егинског Чудотворца да би им се поклонили, цјеливали их и тако облагодаћени отишли својим домовима, ријечима бесједе обратио се свештеник Миодраг Тодоровић. Он је говорио о светости као највећој и правој мјери људског достојанства.

-Управо ово наше данашње сабрање око моштију Светог Нектарија Егинског свједочи да је наша душа жива, да тај дар Божји да будемо свети није умро и није никада до краја умро ни код једног човјека. Тај дивни дар који нам је Бог оставио, дар покајања јесте управо трзај из пута малог, овоземаљског царства да погледамо челом, да будемо человјек, онај који стреми према Царству Небеском, према Ономе гдје су сви вјекови и што је во вјеки вјек, а не према ономе што је од данас до сјутра.

-Када се год појаве свети Божји људи, који носе тај дивни мирис светости, они нас окупе, није потребно никакво убјеђивање, ни пропаганда, нити идеологија, убјеђења да гласамо за њих, па да ће нам бити боље, него једноставно свим бићем својим осјећамо да оно што су ти људи можемо и ми сјутра бити. То није фантазија, нешто што се не може дотаћи, него је то нешто што је таланат, дат свима нама, казао је отац Миодраг, наглашавајући да од нас зависи хоћемо ли од Бога дароване таланте закопати или остварити и умножити.

-Зато Свети Нектарије Егински молитвама код Бога Сведржитеља помаже сваком човјеку у видању од душевних и тјелесних болести, а свака болест исходиште има у нашем „дављењу“ живота, у нашем закопавању таланата. Зато је мјера светости она мјера, она сила и снага која отклања сваку болест и сваку муку. Светост је сјај и свјетлост Онога у Чијем Царству нема ни болести, ни жалости, ни уздисања, него је живот вјечни, рекао је протојереј Тодоровић.

Бројни вјерници, који се током Петропавловског поста припремају постом и молитвом, приступили су светом причешћу. Као и претходна два дана у никшићкој Саборној цркви узнесене су бројне молитве за исцјељење болесних, а на крају богослужења вјерни народ је цјеливао икону и дјелић моштију Светог Нектарија, са надом на исцјељење и заступништво великог Божјег угодника из братског нам грчког народа.

Пред испраћај чесних моштију Светог Нектарија из никшићког Саборног храма, свечаним словом обратио се протојереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, који је казао да долазак моштију Светог Нектарија представља велику радост и благослов за цијелу Цркву и град Никшић. Он је заблагорадио Господу на неизмјерној милости што су мошти Његовог Светог угодника духовно укријепиле житеље Никшића и изразио захвалност свештенику Момчилу Кривокапићу и честитом хришћанину Игору на братској љубави са којом су омогућили да мошти Светог Нектарија посјете Саборни храм и мјесто гдје се гради црква, посвећена овом дивном Светитељу и Чудотоворцу нашег времена.

Дјелић моштију Светог Нектарија Егинског, након дводневног поклоњења великог броја вјерног народа, испраћен је из Никшића звонима Саборне цркве и молитвеним пјесмама, а затим су однешене на мјесто градње цркве и Спортско-омладинског центра, њему посвећених, како би освештале цјелокупан овај простор.

Повезана вест: Хиљаде вјерника пред моштима Светог Нектарија

Извор: Епархија будимљанско-никшићка




Нема коментара:

Постави коментар