11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 12. јун 2017.

Празнична сабрања у Епархији осечко-пољској

Заветни дан у Пачетину. Педесетница у Маркушици. Храмовна слава у Слободној Власти. Литија у Негославцима.

Већ више од 150 година верници Парохије пачетинске молитвено прослављају празник Светог апостола Карпа као свој заветни дан. Свети Карп се слави се по црквеном календару 8. јуна, а у срцима овдашњих верника пронашао је своје место као велики заштитник јер их штити од беда и невоља.

И овогодишња прослава је обележена најпре светом Литургијом коју су служили протојереј-ставрофор Предраг Азап, парох винковачки, протонамесник Ненад Кесоња, парох пачетински, и јереј Горан Тодоровић, парох петровачки.

По заамовној молитви у литији се отишло до имања Драгана Рашића, где су свештеници читали молитве за плодоносну годину, уродом поља и свега посађеног и посијаног. По повратку у свети храм обављен је славски обред. Надлежни парох Ненад Кесоња упутио је речи захвале присутним свештеницима, као и кумовима заветне славе - породици Видовић из Пачетина.

Иначе, Пачетин је ових дана веома посећено место због Карпиних дана, у склопу којих се одржава и међудржавна смотра драмског стваралаштва МЕСДАМ, установљена пре 15 година управо на овај свети празник. Тим поводом у Пачетин су пристигли драмски уметници и гости из Сокобање, Банатског Карађорђева, Беочина, Пријепоља и са Пала из Републике Српске.

Храмовна слава у Маркушици, Силазак Светог Духа на Апостоле, порослављена је 2017. лета Господњег 4. jуна. На дан празника свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Добривој Филиповић. Појницу су предводили ђакон Бранимир Михајловић и Нада Деспотовић. Учешће су за појницом узела и деца основношколског узраста.

По завршетку Литургије, протојереј-ставрофор Добривој Филиповић је одржао пригодну беседу, после које је отпочела вечерња служба са молитвама прописаним типиком. Верни народ је приступио плетењу духовских венчића, након чега је подељена нафора.

На Духовски понедељак, по устаљеној пракси, браћа свештеници су својим присуством увеличали прославу празника богослуживши свету Литургију којом је началствовао протојереј-ставрофор Душан Колунџић, пензионисани парох нинбершки. Богослужили су и протојереј-ставрофор Зоран Симић, парох бјелобрдски, протојереј Бранислав Полимац, парох островски, протојереј-ставрофор Миљен Илић, парох петровослатински, протонамесник Немања Клајић, парох будимачки и погановачки, и ђакон Бранимир Михајловић.

По литији, протојереј-ставрофор Душана Колунџић је преломио славски колач, који је припремио овогодишњи кум Милан Васић са породицом.

На Духовски понедељак, 5. јуна 2017. године, свечано и молитвено је прослављена храмовна слава у селу Слободна Власт, која је филијала парохије Допсин. Ово духовно сабрање памтиће се јер је одржано у генерално обновљеном храму. Свету Литургију служили су протојереј-ставрофор Јован Клајић, пензионисани парох ердутски,  протонамесник Ненад Лазић, парох друге парохије у Тењи, парох ердутски јереј Зоран Гојић и парох допсински јереј Синиша Мићановић. Присуствовало је велики број верника села Слободне Власти, Ратковог Дола, Мајара, Брезнице, Хркановаца, Светоблажија  и Ђакова, представници политичке власти општине Левањска Варош, као и верници римокатоличке вере, који су у великом броју несебично  учествовали у самој обнови храма.

Новообновљени храм је одисао молитвеношћу присутног народа, осетило се присуство Свете Тројице, народ је био усхићен и радостан. Певницу су водили теолог Здравко Бошковић, Драгиша Мићановић и попадија Ангелина Гојић. После свете Литургије обављен је, по обичају, трократни опход око светог храма уз помен ктиторима и приложницима, а, након уласка у храм, обављен је обред благосиљања славског жита и преломљен је славски колач. Славска обележја је, у славу и част Животворне Тројице, припремила кума Радмила Вукадиновић. За наредну годину кум Тројичног славља је Споменка Заклановић са породицом, из Слободне Власти.

По отпусту уследило је послужење испред храма, те свечана трпеза за приложнике и све присутне у Дому културе у Слободној Власти. Отац Синиша се обратио свима, заблагодарио Богу и захвалио се присутнима и приложницима новообновљеног храма, који су несебично, из љубави и за вечност, уградили себе у овај храм. Био је то дан који ће се дуго памтити и који ће остати забележен у историји и у срцима свих сабраних у светињи у Слободној Власти, о Духовима 2017. године.

Другог дана празника Духова, 5. јуна 2017. године, у Негославцима, у организацији парохије негославачке и протојереја-ставрофора Драгомира Живанића, одржана је традиционална литија на жита. У 17 часова, вечерње богослужење у храму Успенија Пресвете Богородице служио је јереј Милош Кузмановић, парох оролички, док су за певницом певали протојереј-ставрофор Душан Марковић, први парох и архијерејски намесник вуковарски, теолог Мирослав Мишановић и Зоран Латиновић. Након богослужења многобројни верни народ формирао је литију и, у молитвеном ходу, дошао до краја Железничке улице, где се пред крсним знамењем извршио обред благосиљања жита и усева. Пригодну беседу је одржао отац Душан Марковић. По повратку, учесници литије су приступили трпези љубави, коју су приредиле вредне негославачке парохијанке.

Извор: Епархија осечко-пољска




Нема коментара:

Постави коментар