11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 12. јун 2017.

Света архијерејска Литургија у Љутовници

У прву недељу по Духовима - Недељу Свих Светих, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у селу Љутовници надомак Горњег Милановца.

Саслуживали су архијерејски намесник таковски протојереј-ставрофор Аранђел Даниловић, протонамесник Драган Ђорем, јереј Обрад Стевановић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Александар Ђуричић.

Након прочитаног светог Јеванђеља, надахнутом беседом вернима се обратио Преосвештени Владика речима: -Тачно је да  Царство Небеско задобијају подвижници, али оно се нуди свакоме, јер Господ Бог каже да хоће да се сви људи спасу и да дођу у познање истине. Данас светитеље славимо зато што су они признали Господа Бога славе као свога Спаситеља. Трудили су се да у животу задобију врлину, да задобију оно што је највредније, јер смо ми овај привремени живот  добили од Господа на дар, да њиме задобијемо живот вечни.

Епископ је такође истакао да Црква Божја слави све светитеље, како не бисмо ми људи по своме ограниченоме опредељењу рекли овај светитељ ми је милији од другога и овај је већи од оног првог, нити да правимо разлику међу њима. -Важно је да у њима видимо плод Духа Светога, да видимо да је Црква Божја Света, тиме што има Светитеље Божје. Они су доказ истините вере наше. Сетимо се само Светог Василија Острошкога, слава му и милост, који помаже свима онима који са вером притичу моштима његовим. Он је велики исцелитељ, велики чудотворац, али су и сви остали светитељи. Сви они које је Господ Бог позвао и призвао су велики, силни пред Господом, зато што је име њихово записано у књизи живота, рекао је Владика и додао:

-Сви они са Господом вечно царују како се каже у Светом Писму, сели су на дванаест престола Израиљевих. Господ је све то устројио да бисмо се ми  научили њиховим примером, јер није довољно само признати Господа, потребно је и сведочити за Њега. То и означава реч мученик на грчком језику. Дакле, сви смо ми призвани не само да прихватимо славу Божју, да се хвалимо, ето, како смо хришћани, како имамо висока морална начела. Лепо је и уносно некада бити хришћанин, али ми не знамо каква времена нас очекују, јер у историји ми видимо да за две хиљаде година, никада није био миран дуг период у животу човечанства, него су се вечито смењивали ратови, невоље, гоњења, мржња.

-У Светом Писму се каже да ће нас предавати пред судове, да ће нас на мучења водити, као што су наше велике мученике Светог Георгија, Димитрија, и многе друге. Ми читамо житија, одушевљавамо се њима и кажемо заиста су то били велики људи, али ето, они су велики људи, а ми мали људи – шта ћемо ми Господу принети? А стара изрека светогорска каже Не тражи мучеништво, али када дође мучеништво не бежи од њега, рекао је Владика жички Јустин.

Након заамвоне молитве Преосвећени Владика је на велику радост сабрања одликовао пароха љутовничког оца Обрада чином протонамесника. После литургијског сабрања, уприличена је и трпеза љубави. Отац Обрад је захвалио Преосвештеном Владици на великом благослову и љубави којом је испуњен овај крај, а такође се захвалио и за одликовање кога је удостојен.

Владика је после свете Литургије посетио и Цркву Светога Николаја у селу Шилопај, коју је пре Другог светског рата освештао Свети Владика Николај. Ктитор овога храма је био трговац Љубо Сарачевић. Испред овога храма Епископа је свечано дочекао надлежни парох протојереј Томислав Ђокић са верним народом.

Извор: Епархија жичка




Нема коментара:

Постави коментар