11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 12. јун 2017.

Прово: Пoвеља у цркви, освећен Парохијски дом

У цркви Иконе Богородице Казанске у Прову један параклис је посвећен Светом Јовану Русу, а други Светом Нектарију Егинском.

На дан када Црква прославља великог Божјег угодника Јована Руса, 9. јуна 2017. године, у Прову је Преосвећеног Владику шабачког г. Лаврентија дочекао христољубиви народ са ученицима из Основне школе Јован Цвијић, које су предводили наставник српског језика Владимир Старчевић и вероучитељ Младен Живановић.

Пре торжествене Литургије чин постављања Повеље храма Пресвете Богородице и Њене чудотворне иконе Казанске и освећење новог Парохијског дома извршио је Епископ шабачки Лаврентије, а у продужетку началствовао Литургијом.

Саслуживали су архимандрит Филимон из манастира Каоне; протојереј-ставрофор Мирко Вилотић, архијерејски заменик; протојереј Зоран Ристивојевић, намесник посавско-тамнавски; протојереји-ставрофори Брана Илић из Јаловика, Будимир Стевановић и Јован Полић из Пецке; протонамесник Иван Малешевић из Меховина; Милан Јагодић из Шабачке Каменице; Велизар Живановић (Епархија сремска) и Петар Милошевић (САД), као и ђакон Никола Јанчић.

У својој беседи епископ Лаврентије је пожелео парохијанима Прова и свима сабранима из Србије и Републике Српске да их Господ благодаћу својом чува од свих искушења и сваког зла, и додао: -Ево, две хиљаде година ми осећамо Духа Светога у животу своме. Са Њим лежемо и устајемо, без Њега ни кашику до уста својих не бисмо могли донети. Нека Бог и Дух Свети и убудуће прати сваку душу Божју на овој планети и помогне свима онима којима је потребна Његова помоћ, и нека утеши све оне који утеху Његову траже. Такође, нека не заборави све нас који га волимо и не остави нас у овој долини искушења и греха!

Надлежног пароха провског Миломира Стевановића Преосвећени Владика г. Лаврентије је одликовао највишим одликовањем које може да прими један мирски свештеник - напрсним крстом, са жељом да га почасно носи и њиме поноси, и да га крст Христов у који чврсто верује, чува и заклања од сваког зла. -Понављам, одликовање свештеника Миломира је одликовање целе парохије, казао је владика Лаврентије.

После Литургије освећен је Парохијски дом, који је трудом парохијана и приложника и свештеника Миломира подигнут у кратком времену.

Старешина храма је за трпезом љубави заблагодарио Господу на великом дану и Његовом Преосвештенству г. Лаврентију на времену и радости да заједно прославе Творца свега света и Божјег угодника Јована Руса, којем је посвећен један од два параклиса. Други параклис је посвећен Светом Нектарију Егинском.

Архијерејски заменик протојереј-ставрофор Мирко Вилотић је казао да је на основу предлога старешине цркве и Црквеног одбора одлучено да се приложницима и дародавцима овом приликом уруче грамате, као и свима који су на било који начин допринели развоју црквеног живота у парохији Прова и изградњи цркве и парохијског дома.

Из Прова су за несебичну и делатну љубав према нашој Цркви грамате добили: Љубомир Бата Стојановић, Љубиша и Јагода Недељковић, Драгиша Гиле Ђурђевић, Љубисав и Слободанка Чокановић, Славиша и Светлана Полић, Нада Савић Сибиновић, Горан и Зорица Ружичић, Милета Балежевић, док су из  Београда грамате добили: Нада Аврамовић, др Бранко и др Весна Срећковић.

У име парохијана Прова г. Миле Пајић, један од утемељивача удружења Ризнице српске духовности, уручио је владици Лаврентију на спомен књигу сабраних дела великог српског писца Његоша и монографију Српски средњовековни новац.

Поред многобројних верника Прова, Деспотовца, Обреновца, Београда, празниковању су присуствовали и верници из Републике Српске, пријатељи из руске цркве на Ташмајдану, као и г. Зоран Дабић који је живописао лик Богородице Казанске за цркву у Прову.

За певницом су појали студенти Православног богословског факултета Универзитета у Београду: Никола Рашковић, Јован Пешић, Сава Радусиновић и Никола Вранић.

Данашња црква посвећена икони Пресвете Богородице Казанске у Прову саграђена је на темељима старе цркве посвећене Рођењу Пресвете Богородице. Пошто није могла да се обнови, у порти је саграђена нова, а ова стара је чекала своје време за обнову. Кад је почела да се урушава, на предлог претходног свештеника и по благослову Преосвећеног владике Лаврентија, на олтарском делу старе цркве подигнута је садашња, посвећена икони Богородице Казанске, и као таква је једина у Српској Православној Цркви. Два су параклиса, један је посвећен Светом Нектарију Егинском, а други Светом Јовану Русу. У порти је изграђен и Парохијски дом.

Године 2011, по промислу Божјем и љубави Матере Божје, отац Миломир из Прова је замолио надлежне у руској цркви на Ташмајдану да се за потребе његове цркве у Прову иконопише лик Матере Божје према икони Казанске Богородице. По благослову протојереја Виталија Тарасјева, старешине Светотројичног храма Подворја Московске Патријаршије, и задатка испостављеног од стране руководиоца уметничког иконописачког атељеа, сада почивше протинице Јоланде Тарасјев, лик Казанске Богородице живописао је г. Зоран Дабић из Београда.

З. Зец













Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар