11111111111111

Претражи овај блог

петак, 30. јун 2017.

Видовдан у манастиру Врднику - Сремској Раваници

Владика сремски г. Василије началствовао светом Литургијом у манастиру Врдник. Генерал Жељко Петровић уручио захвалницу Копнене војске Србије епископу Василију.

Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије служио је 27. јуна 2017. године, уочи Видовдана, вечерње са петохлебницом у манастиру Сремској Раваници са почетком у 18 часова. Поред верног народа, окупљеног да прослави велики празник, саслуживали су игуман манастира Шишатовац Андреј, више свештенослужитеља и ђакона.

Вече уочи Видовдана, 27. јуна 2017. године, са почетком у 22 часа, служена је света тајна јелеосвећења у манастиру Раваници Сремској. У препуном храму манастира, светом тајном јелеосвећења началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, уз више свештеника и ђакона. За певницом су појали ученици Богословије Светог Арсенија Сремца и студенти прве године Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

Дана 28. јуна 2017. године, на Видовдан, у манастиру Врдник - Раваници Сремској, предвођено Његовим Преосвештенством Епископом сремским г. Василијем, поред верног народа, окупило се монаштво и свештенство Епархије сремске на светој архијерејској Литургији која је почела у 9,30 часова.

Његовом Преосвештенству саслуживало је више свештеника, свештеномонаха и ђакона, а манастирски храм је био испуњен мноштвом народа сабраног да заједничари у молитви и љубави на велики празник.

Литургију је улепшало појање Епархијског хора „Свети Николај“, чији су снажни гласови испунили срца свих присутних, а духу празника посебно су допринели представници Војске Србије, распоређени за певницама. Непосредно пред причешће, проповед је одржао протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски наменсик и парох румски, који је веома надахнуто говорио о смислу Видовдана и великој жртви Светог великомученика Кнеза Лазара.

Светој тајни причешћа је приступио велики број верног народа, а међу њима и мноштво деце. Пред крај Литургије, владика Василије је началствовао парастосом који је служен у част свих мученика пострадалих на Косову и Метохији до данашњег дана. Након тога, освећен је и преломљен славски колач, а потом се епископ Василије обратио народу, честитавши игуманији Анастасији и свим присутнима празник.

Припремљено послужење чекало је све присутне у порти храма. Мати Анастасија са својим сестринством уприличила је трпезу љубави и побринула се да све прође у најбољем реду.

На Видовдан, 28. јуна 2017. године, након свете архијерејске Литургије у манастиру Врдник - Раваници Сремској, за трпезом љубави Епископу сремском г. Василију уручена је захвалница Копнене војске Србије за сарадњу и допринос развијању и неговању патриотизма, родољубља и слободарског духа српског народа и традиција славне српске војске. Захвалница је потписана од стране команданта Копнене војске Србије генерала-потпуковника Милосава Симовића, а епископу Василију је уручио генерал Жељко Петровић.

Уводну реч у овај догађај дао је војни свештеник капетан Ђорђе Стојисављевић, који је нагласио значај учешћа представника Војске Србије у литургијском празновању Видовдана, истакавши речи Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа: Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје.(Јн. 15,13).

Опширније на интернет странци Српски Сион - Радио Епархијесремске




Нема коментара:

Постави коментар