субота, 25. фебруар 2017.

ПРЕТИ НАМ НЕСТАНАК ЋИРИЛИЦЕ - “НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК”

Министар Вукосављевић представио акцију “Негујмо српски језик” у Нишу. Најављена јавна расправа у градовима Србије о стратегији културе

ЋИРИЛИЦА је угрожена, али није реч ни о каквој теорији завере. Једноставно латиница, такође српско писмо, је у широј употреби, због интернета и глобалних комуникација. Време у коме живимо утиче на то да се ћирилица на неки начин потискује - рекао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић у нишкој Народној библиотеци “Стеван Сремац”, приликом представљања акције “Негујмо српски језик”.

Он је додао да је циљ ове акције, која је започета у Београду, а онда добила и републички карактер, побољшавање културе говора, културе изражавања и опште писмености:

- Сада сам видео да је ситуација у Нишу иста као и у Београду и у другим градовима. Велики број натписа на кафетеријама, ресторанима, локалима, привредним субјектима је на латиници. То је сасвим у реду, али ако тако будемо поступали убудуће, прети нам да ћемо се пробудити једног јутра за 20 година и схватити да се ћирилица више не користи. Била би то културна трагедија без преседана.

Министар се осврнуо и на проблем са недостатком средстава који је чест изговор локалним самоуправама да не улажу у културу.

- Локалне самоуправе увек тврде да немају пара за културу, али ја сматрам да то није тачно и да увек има простора да се одвоји за културу. Дуго се прича о томе да град Ниш треба да има своју концертну дворану и то јесте нужно, али коначно морамо да кренемо од пројекта за идејно решење. Град мора да одреди парцелу где ће она бити, па да се уради пројекат и након тога да видимо где ћемо наћи новац, а наћи ћемо сигурно - каже Вукосављевић.

Овом приликом Вукосављевић је истакао и важност Стратегије културног развоја, за коју сматра да је најважнији задатак Министарства културе. Министар је рекао да је нацрт Стратегије готов и да ће ускоро уследити јавна расправа у више градова у Србији, где ће бити представљена концепција као и овај стратешки документ који Србија до сада није имала.

- Без добре стратегије културног развоја ми не знамо шта финансирамо, шта штитимо, и влада конфузија - закључио је Вукосављевић.

НАРОДНИ МУЗЕЈ ДОГОДИНЕ

- ДЕО културне стратегије је и листа прописа које треба променити или усвојити. Капиталне инвестиције - шта држава треба да уради у наредних 10 година - завршетак обнове Хиландара, ту су завршетак реконструкције оба музеја у Београду, реновирање неколико позоришта, изградња неколико концертних хала - изјавио је Вукосављевић за РТС, уз напомену да ће Народни музеј сигурно бити отворен у првој половини следеће године.

Извор: Вечерње новости

Нема коментара:

Постави коментар