11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 2. фебруар 2017.

Епископ Лаврентије већ пола века на трону

Епархија шабачка се увелико припрема да током ове године обележи велики јубилеј владике Лаврентија. Плодну каријеру духовника обогаћује и у деветој деценији живота.

Епархија шабачка ће у овој години обележити пола века од када је за архијереја Српске православне цркве изабран садашњи епископ Лаврентије (81), који се замонашио на другој години Богословског факултета у Београду.

По завршетку школовања, био је свештеник на Купресу, потом професор Богословије у манастиру Крка крај Книна, а онда је - током мајског заседања Сабора Српске православне цркве 1967. - изабран за епископа моравичког.

Годинама је био викарни епископ патријарха српског Германа, а онда - дуже од две деценије - задужен за западну Европу и Аустралију, где је подизао храмове, али и мирио завађену браћу у расејању, те значајно допринео превазилажењу сада већ чувеног раскола. Крајем осамдесетих година минулог века, Сабор Српске православне цркве га је изабрао за епископа шабачко-ваљевског.

Владика Лаврентије, иначе, једини архијереј чија је епархија - на његов захтев и молбу - подељена на две: ваљевску и шабачку, на чијем челу је он остао и најзаслужнији је за канонизацију владике Николаја Велимировића и оца Јустина Поповића. Захваљујући њему, у родни Лелић, односно тамошњи манастир, пренете су мошти владике Николаја у чију је част подигао манастир Соко код Љубовије, те штампао сва његова дела у земљи и расејању...

- Имао сам част да ми је владика Лаврентије био професор Богословије током школовања у манастиру Крка, па ми је драго што је наша издавачка кућа названа "Глас цркве", управо уз његов благослов, само лане објавила више од 400.000 примерака књига, од којих је више од половине даровано ученицима, студентима и верујућем народу - каже протођакон др Љубомир Ранковић, председник Одбора за обележавање јубилеја владике Лаврентија, подсећајући на то да је овај духовник и ове године наложио да половина прихода од манастирских шума, које су враћене Епархији, а ради се о износу од око пет милиона динара, буде подељен за мисионарски рад у цркви, те стипендирање вредних студената на основним и докторским студијама, односно подстицај породицама које имаму четворо, петоро или шесторо деце, а таквих је у овом делу Србије више од 50.

Из еперхијске касе се редовно дели помоћ социјално најугроженијима, а епископ је ове године, поново - у свом дому, у Шапцу, поводом своје славе Јовањдана - угостио неколико стотина верника...

Зато и не чуди што су, поводом владике Лаврентија, у Епархији шабачкој планирани многобројни духовни и културни садржаји, а у тим светковинама ће учествовати најистакнутији српски интелектуалци, државници, академици - са верујућим народом предвођеним Патријархом српским Иринејом.

ИЗВОР: Вечерње новости
АУТОР: В. МИТРИЋ

Нема коментара:

Постави коментар