11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 13. фебруар 2017.

У Недјељу о блудном сину у Саборном храму у Подгорици одслужена Литургија

У Недјељу о Блудном сину, у трећу седмицу пред Часни пост, 12. фебруара (30. јануара) 2017. године, на празник када наша Света Црква  прославља велике учитење Цркве Божије – Света Три Јерарха : Светог Василија Великог, Јована Златоустог и Григорија Богослова, у Саборном храму Христовог Васкрсења служена је Света Литургија

Светом Литургијом је началствовао протојереј Бранко Вујачић а саслуживали су му : протојереј – ставрофор Драган Митровић, као и протојереји : Далибор Милаковић, Миладин Кнежевић, Мирчета Шљиванчанин и протођакон Владимир Јарамаз.

На Светој Литургији је овом приликом пјевала и одговарала мјешовита пјевница, оформљена при Саборном храму Христовог Васкрсења.

Након читања из Светог Јеванђеља, пастирском се бесједом многобројно – сабраном вјерном народу обратио началствујући протојереј Бранко Вујачић.

Отац Бранко се у првом дијелу своје пастирске бесједе осврнуо на прочитану јеванђелску причу, причу о Блудном сину, који се одвојио од сваког добра, распродао сва добра која је добио на дар од оца и који је кренуо странпутицом живота, али, који се напослијетку и покајао и вратио дому оца свога.

Те је отац Бранко протумачио и појаснио саму суштину ове јеванђелске приче, као и њен значај – указујући притом на стање свакога човјека који се ода гријеху, али и указујући на силу покајања, на силу благодати и милости и љубави Божије која призива сваког човјека на преображај личности кроз покајање.

У другом дијелу своје пастирске бесједе, отац Бранко се дотакао и лика и дјела Светих Божијих угодника : Светог Василија Великог, Јована Златоустог и Григорија Богослова.
Наводећи притом ове дивне светитеље као изузетан примјер стубова Мајке Цркве и наше вјере, као и благодарности и захвалности према Богу и љубави према ближњима.
Истичући да се свако од њих на свој особен начин показао изузетним примјером ревнитељства и љубави према истини и вјери православној, те наглашавајући да су ту вјеру, чистом и неукаљаном сачували до краја свога земнога живота.

Отац Бранко је на самом крају свог пастирског слова благословио и све слушаоце радија „Светигора“ Митрополије црногорско – приморске, будући да су са овом Литургијом отпочели и директни преноси Светих Божијих служби из Саборног храма, тако да од данас, слушаоци поменутог радија могу пратити службу Божију и на овај начин – путем преноса.

Светим Тајнама Тијела и Крви Христове је приступио и присајединио се велики број вјерног народа.

Борис Мусић
Извор: Митрополија црногорско-приморска
















Нема коментара:

Постави коментар