уторак, 06. децембар 2016.

После сто година прослављена слава манастира Паља

 
На празник Ваведења Пресвете Богородице прослављена је манастирска слава у манастиру Паља, општина Сурдулица, први пут после Првог светског рата.

Свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије врањске, а у присуству великог броја верника из свих крајева Епархије врањске, као и представника Војске Србије и Жандармерије.

По завршетку свете Литургије епископ Пахомије осветио је славски колач и жито, а затим честитао прву славу братству манастира на челу са намесником јеромонахом Максимом (Петровићем), као и празник свим присутнима, обративши се пригодном беседом поводом овог великог празника.

Празнично сабрање настављено је освећењем новосаграђеног конака, који је подигнут средствима Републике Србије - Канцеларије за сарадњу са традционалним црквама и верским заједницама.

За све присутне приређена је трпеза љубави коју су припремили сестринство манастира Светог Прохора Пчињског, Црквене општине Сурдулица и Владичин Хан, а за кума следеће године јавила се гђа Снежана Радовановић која живи и ради у Београду, а родом из Сурдулице.

Манастир Паља, као и други манастири Епархије врањске (Крајишта - Шопског краја) опустошени су у време Првог светског рата, а братства манастира су убијана на зверски начин, од стране бугарског окупатора или су интернирана у логоре широм Бугарске, од када је већина манастира без братства: Бресница и Милевци код Босилеграда, Кацапун код Владичиног Хана, Свети Стефан и Свети Пантелејмон код Врања и други.

Обнова манастира Паље започета је 1994. године трудом Епархије врањске, братства манастира Светог Прохора Пчињског на челу са архимандритом Пајсијем (Танасијевићем).

Завршетком конака стекли су се услови за живот монаштва у овој древној светињи о којој бригу води новонасељено братство манастира: јеромонах Максим (Петровић) - намесник, и искушеници Дарио (Јанковић) и Горан (Цветковић).

Овом приликом позивамо све доброжелатеље ове свете обитељи да помогну наставак обнове ове наше древне светиње. За све информације обратити се намеснику манастира јеромонаху Максиму на број телефона 066/800-29-86.

Извор: Епархија врањска

Нема коментара:

Постави коментар