11111111111111

Претражи овај блог

субота, 31. децембар 2016.

Дубровник: Изложба посвећена Светом Влаху

Поводом јубиларне 1700. године од мучеништва Светог Влаха, заштитника Дубровника, која се у његовом граду обиљежавала низом догађаја у години која је на измаку, и Православна Црква града Дубровника дала је свој допринос изложбом у галерији Лазарети „Светом Влаху у част“.

Аутори изложбе, академски умјетници и иконографи Даријо Станимировић и Стеван Ковачевић, који је иначе и свештеник Православне Цркве у Дубровнику, на петнаестак својих радова испричали су занимљиву ликовну причу о Светом Влаху, али и о православној иконографији. Поред икона Светог Парца Дубровачког, видјеле су се и оригиналне новоосмишљене композиције доласка реликвија Светог Влаха из Константинопоља у Дубровник, приказ Светог Влаха као заштитника и лијечника животиња, као и сцена мученичког страдања. Вечер су својим присуством и поздравима увеличали Бискуп дубровачки Мате Узинић и Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Отварању изложбе присуствовао је градоначелник Требиња г. Лука Петровић. Кратко излагање свештеника Дражена Тупањанина из Требиња, насловљено „Светом Влаху у част“, својим садржајем је истакло важност препознавња Светог Влаха као моста по угледу на кога треба да се сусретнемо као браћа и сестре и да заједнички свједочимо радост хришћанске вјере у граду Дубровнику. За музички дио вечери постарали су се Хор смјера за црквену музику Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, под диригентском палицом проф. Радета Радовића, који су изводили композиције православне духовне музике, као и гудачки квартет професора Средње музичке школе из Требиња.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка




Нема коментара:

Постави коментар