11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 8. децембар 2016.

Активности архијереја Амфилохија и Кирила у Аргентини

Посјете парохијима у Генерал Мадариаги и Венадо Туерту. Сусрети са кардиналом Полијем и митрополитом Игњатијем. Секретаријат за вјере уписао Епархију у регистар.

Високопреосвећени Митрополит г. Амфилохије и Преосвећени Епископ г. посетили су 29. новембра парохију у граду Генерал Мадариаги, провинција Буенос Аирес, Аргентина. У пратњи архијереја били су свештеник Стефан Јовановић, парох у Мадариаги, и јеромонах Симеон Лопез из Медељина (Колумбија).

При доласку у Мадариагу, епископи су посјетили гробље и помолили се за душе Педра Марковића и Данице Мирковић Драгојевић, осниваче Друштва Његош који су се упокојили ове године, као и за све оне православне хришћане који почивају на том гробљу.

Касније су у просторијама Југословенског друштва Његош били примљени од предсједнице Друштва Дијане Марковић, Василија Јанковића и других парохијана. Градска телевизија је снимила прилог о митрополиту Амфилохију. Епископ Кирило је одслужио вечерњу службу. Ово је била прва посјета епископа Кирила Мадариаги у архијерејском чину.

Митрополит је у разговору који је услиједио подстицао парохијане да се изгради црква у Мадариаги. -Истина је да толико година није послат стални свештеник нашим исељеницима и замљацима у Мадариагу, и мислим да је зато Мадариаги потребна сопствена православна црква. Сада је вријеме је да је сви заједно саградимо, рекао је Митрополит.

У сриједу, 30. новембра 2016. године, Високопреосвећени Митрополит г. Амфилохије и Преосвећени Епископ г. Кирило посјетили су римокатоличког надбискупа Буенос Аиреса кардинала Марија Аурелија Полија. У њиховој пратњи су били свештеник Стефан Јовановић и протођакон Никола Радиш. У разговору су се дотакли више различитих тема, особито оних везаних за Епархију буеносиареску и јужно-централноамеричку Српске Патријаршије. На крају сусрета, Митрополит је кардиналу Полију даривао икону Мајке Божје и књиге и часописе у издању Епархије. Кардинал је, као уздарје, даривао монографију о митрополитској катедрали у Буенос Аиресу, коју су гости послије састанка и посјетили.

Епископи су посјетили и Митрополита аргентинског и јужноамеричког г. Игњатија (Московска Патријаршија) у његовом сједишту - Саборној цркви посвећеној празнику Благовијести Пресвете Богородице. Епископи су разговарали о различитим аспектима мисионарског рада Православне Цркве у Латинској Америци.

Епископи су посјетили и Секретаријат за вјере Министарства спољних послова, трговине и вјера гдје се потврдио ранији упис Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије код овог Секретаријата.

Наредног дана, 1. децембра 2016. године, митрополит Амфилохије и епископ Кирило посјетили су град Венадо Туерто, провинција Санта Фе, гдје је у тамошњој цркви Светог арханђела Михаила служена света Литургија. Са њима су путовали свештеник Стефан Јовановић, парох у овом храму, и протођакон Никола Радиш. Тамо су их дочекали г. Богдан Гвозденовић, предсједник Црквеног одбора и други парохијани. Епископи су обишли и радове који се тренутно обављају на проширењу парохијске куће и изградње парохијске сале. Владике су потом отпутовале у град Ариас, провинција Кордоба, удаљен 45 километара од Венадо Туерта, гдје су благословили канцеларију тамошњег градоначелника г. Матиаса Гвозденовића.

У петак, 2. децембра 2016. године, митрополит Амфилохије и епископ Кирило отпутовали су у Ресистенсију, провинција Ћако, у пратњи протођакона Николе Радиша. Тамо их је дочекао тамошњи парох свештеник Бранко Станишић.  Делегација Епархије је потом, у градском дому, примљена од стране градоначелника г. Хорхеа Капитанића. Овом приликом је потписан уговор о преносу земљишта са града на Епархију, ради изградње првог православног храма у граду. Овакав договор је постигнут на тражење оца Бранка и православних грађана Ресистенсије, поријеклом из Србије, Црне Горе, Бугарске, Грчке, Русије и Украјине.

Извор: Митрополија црногорско-приморска
















Нема коментара:

Постави коментар