11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 12. децембар 2016.

Литургија у храму Светог Василија Острошког у Пријепољу

Епископ Јоаникије одслужио Литургију у храму Светог Василија Острошког у Пријепољу

У 25. недјељу по Духовима, на дан када наша Света Црква прославља Преподобномученика Стефана и Светог новомученика Христа, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски г. Јоаникије началствовао је светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Владици је саслуживало свештенство и монаштво Епархија милешевске и будимљанско-никшићке.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ г. Јоаникије, који је говорио о Божићном посту као прилици да се достојно припремимо да прославимо Рождество Христово. -Бог је у овај свијет дошао на чудесан начин, оваплотивши се, примивши људску природу од Пресвете Дјеве Богородице, зачет силом Светог Духа, рођен као један од нас Спаситељ свијета Господ Исус Христос. Прослављајући Га и молићи Му се припремамо своју душу и своје срце да примимо Богомладенца Христа, да се загријемо и обновимо Његовом топлином и љубављу. Ми људи, указао је Владика,одступили смо од Бога, још преко праоца Адама и кроз сву историју људског рода гријешимо и одступамо, јер је људска природа склона забораву, странпутицама, гријеху, али, има и способност да се врати Богу.

-Као што се дијете одбјегло и заблудјело врати у наручје свог оца, свог родитеља тако и човјек има способност да се врати Богу Творцу своме, да се врати свом Спаситељу, да опет успостави везу љубави са својим небеским Оцем. А Онај Који нас је вратио на прави, истинити пут је Богомладенац Христос. Он нас је привео Оцу свом небеском, Он нас је кроз Цркву своју, кроз Себе самог, усиновио Богу Оцу небеском. Зато ми хришћани имамо слободу да се Богу, Судији васељене и Творцу вјекова, обраћамо као свом Оцу. Ми једини имамо ту прекрасну, дивну молитву Оче наш, Који си на небесима... коју треба понављати више пута на дан, рекао је Владика будимљанско-никшићки и администратор милешевски г. Јоаникије.

Он је додао да је суштина вјере православне љубав према Богу и према ближњима. Ту љубав посвједочио је Господ Исус Христос, Који је род људски научио тој вјери, научио нас да љубимо једни друге, да љубимо и своје непријатеље. -Људи знају шта је то љубав према пријатељима, према дјеци, сродницима, према онима који нам добро чине, али, углавном, не знају шта је то љубав према свакоме, чак и према непријатељима. Господ Исус Христос Који је препородио нашу природу, препорађа и наша срца да имамо љубави према ближњима, да узрастамо у тој љубави, да љубимо и непријатеље своје, а то је оно што је изнад људске природе. Бог даје оно што је изнад људске природе, што је плод Његове благодати, Његове милости, Његове силе, јер љубав препорађа и окамењена срца, бесједио је Владика.

Током свете Литургије у чин ђакона рукоположен је ипођакон Горан Крстић, студент Богословије. Честитајући новом ђакону Цркве Божје, који ће служити у храму Светог Василија Острошког, епископ Јоаникије га је поучио да у данашњем времену треба добро да се наоружа вјером, побожношћу, молитвом. -Данас смо се, драга браћо и сестре, заједно Богу помолили, свештенство у олтару са Епископом и са народом цијелим у цркви Божјој, да сиђе на њега благодат Пресветог Духа, да га оспособи за свету службу Божју, јер ова света служба није лака, али је узвишена. Господ даје своју благодат и своју силу онима који врше ову службу како је Богу угодно, да носе свој крст и да служе слави Божјој у све дане свог живота, да љубе Цркву своју, да носе свој крст и крст свог народа, рекао је Владика.

-На Цркви је данас велика одговорност и на свештеницима, то нарочито говорим младом ђакону. Нека се добро наоружа вјером, побожношћу, знањем светих књига, молитвом, постом, а то говорим и свима нама, јер у овим временима не може се сачувати ни породица, ни народ, ни Црква, нити светиња, ако не будемо ишли правим, истинитим путем Божјим, казао је Његово Преосвештенство, закључујући на крају своје бесједе: -Даће Бог да идемо путем Светог Саве, Светог учитеља и просветитеља. Ми смо Богу згријешили што смо с њиховог пута скренули, али, враћамо се на тај прави, истински пут, јеванђељски, светосавски и овај народ, хвала Богу, није заборавио оно духовно наслеђе које има, мада га сви одвраћају. Нека Господ свима нама дарује благодати, милости и мудрости да идемо Његовим путем, да у радости, срећи и најљепшем расположењу хришћанском дочекамо Рођење Христово.

На светој Литургији причестио се велики број вјерника, а духовној радости допринјело је молитвено учешће великог броја вјерника пријепољског краја. Протојереј-ставрофор Душан Јанковић, архијерејски намесник пријепољски, захвалио је Преосвећеном Владици г. Јоаникију на молитвама које је у препуном храму Светог Василија Острошког узнио за све присутне, за град Пријепоље и народ који у њему живи. Литургијско сабрање појањем је увеличао хор Светог краља Владислава.

По завршетку Литургије приређена је трпеза љубави у сали Парохијског дома.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка




Нема коментара:

Постави коментар