11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 8. децембар 2016.

ВЛАДИКА АРСЕНИЈЕ: „Истина Божија је у правди Божијој, а не у сили!“ (ВИДЕО)

Црква Светог Александра Невског на Дорћолу прославила је празник овог Светог Кнеза и своју храмовну преславу светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ топлички Арсеније, викар Патријарха српског уз саслужење свештенослужитеља Архиепископије београдско-карловачке и појање храмовног хора. На крају Литургије Владика Арсеније је проповедао о Божијем угоднику, светом руском кнезу Александру Невском:

„Нека је срећан и благословен данашњи дан, празник Светога Александра Невског, благоверног Кнеза Руског који је увек ишао за истином и правдом Божијом, који је говорио и својим сарадницима и својим војницима са којима је ишао у рат, да је истина Божија у правди Божијој а не у сили. Овај Свети благоверни Кнез чуо је речи Јеванђеља које смо и ми данас чули: „Благо гладнима и жеднима правде“, не гладнима материјалном храном овога света већ „Благо гладнима и жеднима правде Божије“. Па и оне речи Јеванђеља које каже „Иштите правду Божију а све остало ће вам се додати“. Управо следујући тим речима Свети благоверни Кнез Александар, савременик Светога Саве и Светога Арсеније, који је оне године када се Свети Сава српски упокојио постао Кнез Руски, односно Кнез Новгородски, а надимак Невски је добио од момента када је победио заједно са својом војском непријатеље швеђане на реци Неви негде око 1240. године.

Свети благоверни Кнез Александар је као врло млад владар штитио свој народ, не само од непријатељских војски швеђана и татара, већ који је бранио истину и правду Божију, који се трудио да чистота вере, чистоте речи Христове, чистота Јеванђеља живи у његовом народу. И ето хвала Богу та реч Јеванђеља живи и блиста и данас у светој Русији. Наши народи су веома блиски, не само по словенској крви него најпре изнад свега по нашој православној вери, и није ни мало чудно и страно што је управо овај Храм овде посвећен једном Руском светитељу, али и светитељу свеправославноме благоверном Кнезу Александру који је по обичају византијских а касније и словенских владара пре свога уснућа примио монашки постриг, као што су примали и други словенски владари, пре свега мислим на наше српске владаре који су свој живот завршавали у манастиру, молећи се и кајући се за своје грехе.

Управо такав пример је дао и Свети Кнез Александар, у монаштву Алексије, који се исто врло млад упокојио са четрдесет и нешто година, али је преко двадесет година управљао Руским народом. Својом храброшћу, својом тврдом вером, истрајношћу успео је да сачува не само своју веру него и веру свога народа. Зато је он Свети Исповедник православља. Нека би Господ његовим молитвама даровао свима нама да будемо истински ученици Христови, да будемо достојни имена хришћанскога  и да се угледамо не само на његов живот и његове подвиге, него и на живот и подвиге свих светитеља Цркве Божије. Нека би нам Свети Александар Невски био молитвеник пред престолом Бога живога“ – рекао је Епископ топлички Арсеније.



Извор: Тв. Храм

Нема коментара:

Постави коментар