11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 12. децембар 2016.

Митрополит волоколамски Иларион код папе Фрање

Дана 10. децембра 2016. године, у Апостолској палати у Ватикану одржан је састанак између Папе римског г. Фрање и председника Одељења за спољне везе Московске Патријаршије Митрополита волоколамског г. Илариона.

Високопреосвећени Митрополит је пренео Светом оцу поздраве и најлепше жеље Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила поводом Папиног 80. рођендана који ће бити обележен 17. децембра.

Митрополит је Папи на дар уручио икону Преподобног Серафима Саровског, док је римски Папа замолио Високопреосвећеног да Свјатјејшем Патријару московском и све Русије г. Кирилу пренесе срдачну благодарност и братске поздраве.

Током пријема размотрена су питања узајамних односа Руске Православне Цркве и Римокатолчичке Цркве. Како је нагласио митрополит Иларион, теме које су додирнуте током историјског сусрета Предстојатељā двеју Цркава 12. фебруара 2016. године у Хавани и данас су актуелне. Ово се односи, између осталог, и на стање на Блиском истоку, где терористи и надаље убијају невине људе.

У разговорима је пажња била посвећена развијању културне сарадње коју у последње време обележавају значајна збивања. Тако је у Тетрајковској галерији отворена јединствена поставка италијанских религијских живописа из Ватиканских музеја, а 11. децембра у Риму ће се одржати концерт духовне музике у извођењу Московског синодалног хора и хора папске Сикстинске капеле.

Пријему су присуствовали сарадник Државног секретаријата Свете столице монсињор Висвалдас Кулбокас и сарадник Одељења Московске Патријаршије свештеник Алексиј Дикарев.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативне службе СПЦ)




Нема коментара:

Постави коментар