11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 15. децембар 2016.

На Округлом столу у Инжењерској комори указано на мањкавости пројекта градње хидроелектрана на Морачи

Приликом градње хидроелектрана (ХЕ) на Морачи треба потпуно промијенити приступ, тако да се не урушавају магистрални и сеоски путеви, да се не потапа кањон Мораче и не угрожава Манастир Морача, казао је магистар Слободан Перовић. Он је на јучерашњем округлом столу „Нова парадигма коришћења хидропотенцијала Црне Горе приказао модел коришћења ријеке Мораче који не укључује потапање кањона и не угрожава Манастир Морачу и друге историјске споменике.

За постојећи пројекат, који подразумијева градњу четири ХЕ на Морачи, он је казао да је настао у осамдесетим годинама и да је немогуће и недозвољено да се примијени послије 30 година.

– У тој варијанти се потапа 18 километара магистрале, 10 километара сеоских путева, кањон Мораче, плодно и обрадиво земљиште, куће, имања, гробља, цркве, Данилов и Калуђерски мост и угрожава се Манастир Морача. Подгорици пријети опасност од ексцесних ситуација и може доћи до клизишта указао је Перовић на округлом столу који је организовала Инжењерска комора.

Према његовим ријечима, пројекат није усаглашен јер је технички дио рађен од 1984. до 1988. године, а економски 2009. године. Он је навео да се Морача карактерише као равничарска, а не планинска буична ријека.

– Нешто што није добро за локално становништво не може бити добро ни за остало становништво, констатовао је Перовић.

Његов пројекат подразумијева изградњу 26 нових каскадних акумулација и 26 реверзибилних хидроелектрана.

– Морача би се са притокама користила у цијелокупном току, не би било високих брана, потапања кањона, пољопривредних површина, магистралног пута, не би било расељавања, рушења историјских вриједности… Циљ је користити укупан пад Мораче од 1.300 метара до нивоа Скадарског језера, од шест метара, и обезбиједити сезонско изравнавање у сушном периоду изградњом реверзибилних ХЕ. Оне су кључна карика у новом приступу и обезбјеђују да се у сушном периоду из доњег базена Скадарског језера повлачи вода према горњим нивоима и да не изађе из корита објаснио је Перовић.

Укупна снага из 26 реверзибилних ХЕ била би 614 мегавати, док је са четири ХЕ снага 240 мегавати. Производња електричне енергије би била 2.767 гигават-сати (гWх), а са четири ХЕ је 720 гWх. Укупна инвестиција би износила 614 милиона, а за четири ХЕ је планирано 550 милиона. Од 26 ХЕ, 18 би било на главном току, а осам на притокама.

Принцип по којем се користи хидропотенцијал ријека, а не водни ресурси, превазиђен је. Први пут износимо овај пројекат јавности и желимо да чуЈемо критике, како бисмо га још унаприједили. Пројекти овог типа не доносе се у уском кругу људи закључио је Перовић.
Округлом столу је присуствовао и подгорички парох Велибор Џомић, који је навео да је Митрополија црногорско-приморска (МЦП) веома заинтересована за ово питање, и то не само због Манастира Морача, већ и због других културних добара у сливу Мораче.

– Ово што смо чули су нове идеје, које воде рачуна о вјерским објектима. Митрополија је посвећена овом питању и проучавању свих докумената који су до сада у употреби. Прије неколико дана смо изразили забринутост због информација у вези са пројектом ХЕ на Морачи коју је усвојила Влада, а која је супротна од приче коју смо данас чули. Постоје бројна отворена питања, јер нема детаљног просторног плана од 2010. године, нема конзерваторских услова заштите културних добара у сливу Мораче. Бојим се да се у општој еуфорији за новцем, за искоришћавањем хидропотенцијала, негдје превиђају реални проблеми казао је Џомић.

Влада је недавно усвојила техничку понуду кинеског Норинка, која подразумијева изградњу осам ХЕ на Морачи, пет на главном току и три на притокама. Јачин тих ХЕ би била 293,6 мегавата, са годишњом производњом од 894,8 гWх.

Драшко Милачић

Извор: Дан/Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар