субота, 31. децембар 2016.

26 година митрополитске службе владике Амфилохија

Митрополит Амфилохије у Цетињском манастиру одслужио Литургију поводом 26 година од увођења у трон цетињских митрополита

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 30. децембра 2016. године, на празник Светих ђакона Авакума и Пајсија, свету службу Божју у Цетињском манастиру поводом 26 година од увођења Његовог Високопреосвештенства у трон митрополита црногорских и приморских.

Митрополит Амфилохије је подсетио да је цетињски светосавски трон дао преко четрдесет архијереја Цркве Божје. -У том златном ланцу налазе се имена великих Божјих људи, почев од првог зетског епископа Илариона, преко Светог Јевстатија Превлачког, Архиепископа и просветитеља српског, епископа из предпетровићког периода, преко владике Данила, војеводича српске земље, владике Саве и Василија, егзарха српског пећког трона Светог Петра Цетињског и Петра Другог Тајновидца Ловћенског. том ланцу припадају и велики архијереји Митрофан Бан и Митрополит, потоњи Патријарх српски, Гаврило Дожић, уз Светог владику Николаја једини црквени великодостојник у Европи који је крај Другог свјетског рата дочекао у нацистичком концентрационом логору Дахауу. Том ланцу припада и Свети свештеномученик Јоаникије Црногорски и Приморски, који је пострадао на „злом путу“ заједно са преко 115 најбољих свештеника Митрополије црногорско-приморске.

-Дух братоубилаштва, који се тада зацарио у Црној Гори, касније је протјерао још једног великог архијереја Цркве Божје - Арсенија Брадваревића. Било му је речено да не смије ни прелетјети преко Црне Горе. Овај светосавски трон је у тешким условима придржавао након њега блаженог спомена митрополит Данило Дајковић, кога сви добро знате, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да дух братоубилаштва, који се зацарио у вријеме страдања Светог митрополита Јоаникија, и данас влада Црном Гором. -Ми смо једини простор у Европи који се није исцијелио од тог духа братоубилаштва. Отуда овај хаос и у држави и у економији, али прије свега духовни и морални хаос, казао је владика Амфилохије.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска
Нема коментара:

Постави коментар