11111111111111

Претражи овај блог

петак, 25. новембар 2016.

Радуј се, Свети великомучениче Мина

И ове године је на веома свечан и молитвен начин прослављен Свети великомученик Мина у цркви Светог кнеза Лазара на Звездари.

Служећи свеноћно бденије, а затим и Свету Литургију, братство Храма је заблагодарило Господу који је чудотворну икону великог светитеља из 4. века похранио баш у овој београдској светињи да, неколико деценија, помаже болнима и страдалницима, како би показао да Бог своје људе не оставља и да свако ко верује у Њега може да рачуна на Његову помоћ. Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, служио је велико празнично свеноћно бденије 23. новембра 2016. године у храму на Звездари, уз саслужење свештенства овог светог храма, свештеника гостију и ђакона.

Свеноћним бденијем се назива свечано богослужење које се савршава у ноћи уочи недељних дана и великих празника, али и уочи храмовних празника или у част светога чије мошти или чудотворна икона почивају у датом храму, као што је случај у цркви Лазарици на Звездари. У ризници лазаричкој се поред честице светих моштију Светог кнеза Лазара Косовског, налази и чудотворна икона Светог великомучника Мине, која се у Лазарици – ниоткуда -  појавила од тренутка када је патријарх Варнава освештао храм 1936. године. Дакле, о томе како је икона доспела у Храм не постоје писана сведочанства. Управо због те велике светиње и чуда која су се деценијама уназад дешавала у звездарској Лазарици, братство Храма је од 2014. године увело праксу да се уочи празника Светог Мине служи свеноћно бденије.

На дан када Српска Православна Црква прославља Светог мученика Мину и Светог Стефана Дечанског, 24. новембра 2015. године, служена је света Литургија и акатист Светом мученику Мини, а затим је преломљен славски колач да би неколико стотина верника заблагодарили Господу и Светом Мини. Данашњи колачари били су господа Александар Константиновић и Драган Филиповић са породицама. На Светој Литургији је началствовао протојереј-ставрофор Иван Деспић из Ужица, а њему су саслуживали протојереј-ставрофор Верољуб Глишић, свештеник у пензији који је био парох лазарички деведесетих година прошлога века и који је покренуо обнову Храма, која у 2016. години доживљава свој врхунац; старешина Храма протојереј-ставрофор Драгослав Стикић, јереј Срећко Богићевић, парох лазарички. После ломљења славског колача, старешина Храма је нагласио да ће следећи колачар бити Дејан Илић, из Параћина, чије дете је Свети Мина – милошћу Бога Живога – исцелио и спасао веома неугодне операције ока. У наставку је братство храма, уз велику и несебичну помоћ парохијана који редовно учествују у богослужењима и парохијском животу овог звездарског храма, припремило послужење за све присутне. Свечаном слављу присуствовао је и г. Милош Игњатовић, председник општине Звездара са својим сарадницима.

На овај посебан и благи дан, братство храма Светог кнеза Лазара служило је акатист Светом великомученику Мини, на сваких сат времена до вечерње службе, а велики број верника из Београда мирно и достојанствено је чекао у реду за целивање чудотворне иконе, како би чистог срца узнео молитве Богу и његовом угоднику Светом великомученику и страдалнику Мини.
















Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар