11111111111111

Претражи овај блог

петак, 25. новембар 2016.

Висока црквена одликовања заслужним прегаоцима

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уручио је 25. новембра 2016. године у Патријаршији српској у Београду висока црквена одликовања заслужним прегаоцима на пољу науке и уметности.

Високо одликовање Српске Православне Цркве, орден Светог Јована Владимира, из руку Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја примили су гђа Косара Вукасовић, начелник у Министарству иностраних послова у пензији, и проф. др Милоје Пршић, пуковник у пензији. Орден Светог деспота Стефана Лазаревића уручен је књижевници гђи Љиљани Хабјановић Ђуровић. Свечаној додели признања прусуствовали су чланови Светог Архијерејског Синода, Преосвећена господа Епископи бачки Иринеј, жички Јустин, далматински Фотије и рашко-призренски Теодосије.

У одлуци Светог Архијерејског Синода, коју је током свечаности прочитао главни секретар Светог Синода протојереј-ставрофор др Саво Јовић, између осталог се наводи да се високо одликовање Српске Православне Цркве, орден Светог Јована Владимира, гђи Косари Вукасовић и проф. др Милоју Пршићу додељује за жртвену љубав коју су показали приликом спасавања архивске грађе непроцењивог значаја за Српску Православну Цркву и српски народ. Како се у одлуци Светог Синода наводи књижевници гђи Љиљани Хабјановић Ђуровић високо одликовање Српске Цркве, орден Светог деспота Стефана Лазаревића, додељује се за њену истрајну љубав према Светој Мајци Цркви нарочито показану књижевним делима у којима су изнете хришћанске непролазне и безвремене вредности.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј честитао је одликованима пожелевши им да и даље раде на славу Бога и корист Свете Цркве и српског рода.

Уручивши одликовање гђи Љиљани Хабјановић Ђуровић, патријарх Иринеј јој је заблагодарио на њеном књижевном стваралаштву и труду да духовност заузме достојно место у нашој књижевности. Његова Светост је изразио велику захвалност гђи Косари Вукасовић, начелнику у Министарству иностраних послова у пензији, и проф. др Милоју Пршићу, пуковнику у пензији, јер су, уз велику жртву, сачували архивску грађу непроцењиве вредности.

Усклици Достојан! и Достојна! који су се заорили свечаном салом Патријаршијског двора у част добитиника високих одликовања потврдили су вредносни суд Цркве да је оно што су урадили проф. др Милоје Пршић, гђа Косара Вукасовић и гђа Љиљана Хабјановић Ђуровић било исправно, часно, корисно и на добробит Свете Цркве и нашег народа.





Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар